Tą sałatką robię co roku furorę na ostatki. Klejnot stołu wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej
Ta sałatka z kurczakiem jest tak sycąca, że może starczyć za samodzielne danie. Doskonale sprawdzi się podczas imprezy, kiedy od stania w kuchni wolimy towarzystwo gości, ponieważ można przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Jest też niezwykle efektowna.
Klejnot stołu
Pełne w smaku, sycące sałatki do nieodłączny element każdej imprezy. Pozwalają wszystkim uczestnikom jeść we własnym tempie i zwalniają gospodarzy z obowiązku ciągłego donoszenia potraw na stół. W wypadku tej sałatki może być jeden problem: jest tak pyszna, że natychmiast znika z salaterki .
Jedno, co może ją uratować, to efektowność. Udekorowana według naszego przepisu jest tak piękna, że goście mogą nie odważyć się jej tknąć. Dlatego też nazwano ją klejnotem stołu. Warto w takich sytuacjach zachęcić gości informacją, że sałatka smakuje równie dobrze jak wygląda .
Doskonała sałatka na imprezę
Podstawą tej potrawy jest pierś kurczaka smażona z przyprawami. W naszym przepisie proponujemy mieszankę przypraw kebab , ale np. kanał Obżarciuch, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje tego tekstu, posługuje się curry.
Składniki
- 400-500 g piersi z kurczaka (np. jedno opakowanie z dyskontu)
- 2 łyżeczki przyprawy kebab
- 5 jajek
- 1 średnia czerwona cebula
- 120-150 g żółtego sera
- ¼ kg pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki pestek słonecznika (można zastąpić np. pestkami dyni)
- 120 g majonezu
- 50 ml oleju
- Sól, pieprz
Przygotowujemy sałatkę klejnot stołu
Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, solimy i mieszamy z przyprawą. Odstawiamy na 20 minut, by smaki się przegryzły, i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do miękkości, wyjmujemy na ręcznik papierowy i odstawiamy do przestudzenia.
Patelnię wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym (lub używamy czystej). Prażymy słonecznik , aż będzie rumiany i chrupiący.
Na dno salaterki wrzucamy warstwę jajek na twardo startych na tarce o grubych okach. Jajka dokładnie przykrywamy warstwą majonezu . Na wierzch wsypujemy przestudzoną kostkę kurczaka i czerwoną cebulę posiekaną w drobną kostkę. Przekładamy kolejną warstwą majonezu. Posypujemy słonecznikiem i serem.
Sałatkę smarujemy po wierzchu resztą majonezu, a na nim układamy pomidory pokrojone w połówki . Dekorujemy zielonymi liśćmi, np. pietruszki lub bazylii.
Wypróbuj też przepisy na miękki gotowany schab i gołąbki smażone w panierce .