Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Bosacka podaje rosół z niezwykłym dodatkiem. Nic tak nie wzmacnia odporności
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.01.2024 12:08

Bosacka podaje rosół z niezwykłym dodatkiem. Nic tak nie wzmacnia odporności

rosół
Canva/macniak, IG/@katarzynabosacka

Niedzielny rosół to już klasyka kuchni polskiej. Jednak Katarzyna Bosacka nie podaje go z makaronem, ani z ziemniakami. Stawia na niezwykły dodatek, który wzmacnia odporność. Taka rosół warto ugotować szczególnie zimą. 

Rosół, który wzmocni odporność

Rosół to jedna z najbardziej lubianych zup w kuchni polskiej. Ma wyjątkowy smak, rozgrzewa i sprawia, że łatwiej wracamy do zdrowia. Esencjonalny wywar, soczyste mięso i pyszne warzywa są tak chętnie jedzone. Zwykle rosół podajemy z makaronem lub z ziemniakami. 

Jednak Katarzyna Bosacka rosół podaje z zupełnie innym dodatkiem. Znana dziennikarka stawia na kaszę jaglaną, która znakomicie wzmacnia odporność. W swoich mediach społecznościowych Bosacka opublikowała filmik, w którym wyjaśnia:

Rosół tradycyjnie podaję z makaronem, ale jeśli jesteśmy przeziębieni, lepiej ugotować kaszę jaglaną. Dlatego, że kasza jaglana ma właściwości wyciągające wirusy oraz oczyszczające nas z bakterii. Więc jeśli jesteśmy przeziębieni, to rosół z ugotowaną  kaszą jaglaną

kasza jaglana
Canva/joannawnuk
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby pieczarki ściemniały podczas smażenia. Wszystko przez ten trick

Kasza jaglana, czyli smaczny i zdrowy dodatek

Kasza jaglana jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Bogata jest w witaminę E i witaminy z grupy B. Zawiera dużo żelaza, fosfor, cynk, miedź. Ma doskonałe działanie przeciwwirusowe i ogrzewające. Dlatego będzie doskonała do rosołu, który gotujemy zimą. 

Kasza jaglana wzmacnia odporność i wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych. Wzmacnia też pamięć, koncentrację, włosy i paznokcie. Włączenie jej do diety przyniesie nam wiele korzyści. Poza tym świetnie pasuje do zup, mięs i sosów. 

Jak zrobić idealny rosół?

Ważne jest, żebyśmy trzymali się kilku sprawdzonych zasad podczas gotowania rosołu. Warto warzywa podpiec w piekarniku, by miały więcej aromatu i nadały rosołowi pięknego koloru. Powinniśmy użyć też kilku rodzajów mięs. Można sięgnąć po kurczaka i wołowinę. 

Wywar musimy gotować na wolnym ogniu przez minimum 2-3 godziny. Przyprawy dodajemy na początku gotowania do zimnej wody. Jednak solimy dopiero pod koniec gotowania, by wzmocnić odporność podajemy z kaszą jaglaną. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z liści laurowych. Podawaliśmy przepis na zupę pomidorową z smacznym dodatkiem. 

rosół
Canva/Elena Photo

Źródło: mojegotowanie.pl