Ta sałatka to hit na ostatki. Lepsza niż gyros, jarzynowa i bankietowa razem wzięte
Składa się z kilku prostych składników, jest szybka w przygotowaniu, a wygląda tak efektownie, że jest ukoronowaniem stołu. Ten przepis na warstwową sałatkę to gwarantowany hit ostatkowej imprezy.
Wielokolorowa sałatka
Sałatki to idealne wręcz dania na większe imprezy. Pozwalają wszystkim gościom jeść we własnym tempie, a zarazem nie wymagają od gospodarzy częstego biegania do kuchni. Sałatki warstwowe są przy tym niezwykle estetyczne i wzbudzają zachwyt gości.
Taka właśnie jest ta sałatka. Czasem nazywana jest siedmiowarstwową , ale to nazwa zwyczajowa i do liczby warstw nie należy się przywiązywać. Przedstawiamy przepis podstawowy, który można modyfikować według własnej inwencji, dodając i odejmując warstwy – nie muszą sumować się do siedmiu!
Sałatka niekoniecznie siedmiowarstwowa
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Mąż przy garach. Jego gospodarz Wojtek stosuje w swoim przepisie metodę na pozbawienie cebuli ostrości: po pokrojeniu zalewa ją na godzinę zimną wodą. Można zastosować ten trik, jeśli chcemy, by sałatka była łagodniejsza w smaku. Trzeba przy tym pamiętać, by cebulę przed dodaniem do sałatki osuszyć .
Składniki
- 250 g plastrów surowego boczku
- 4-5 jajek
- 100 g majonezu
- 200 g gęstego jogurtu
- 100 g mimolette lub innego żółtego sera
- 300 g mrożonego groszku
- 50 g parmezanu
- 2 czerwone cebule
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2-3 papryki w różnych kolorach
- Sól i pieprz
Przygotowujemy sałatkę warstwową
Z liści sałaty wykrawamy głąbiaste części i rwiemy na małe kawałki. Wykładamy z nich warstwę na dnie salaterki. Na niej układamy warstwę papryki pokrojonej w kostkę . Trzecią warstwą jest c zerwona cebula pokrojona w drobną kosteczkę . (Jeśli chcemy namoczyć ją w wodzie, trzeba to zrobić godzinę wcześniej i dobrze osuszyć cebulę ręcznikiem papierowym).
Groszek blanszujemy minutę we wrzącej wodzie . Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko, dokładnie odsączamy i wykładamy jako kolejną warstwę sałatki. Na groszku układamy warstwę jajek na twardo pokrojonych w grubą kostkę lub startych na tarce o grubych okach, według uznania.
Z jogurtu, majonezu i drobno startego parmezanu przygotowujemy sos , dokładnie mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy gładką warstwą na warzywa. Sos posypujemy serem startym na tarce o grubych okach. Wierzch sałatki dekorujemy plastrami boczku, przysmażonymi na chrupko i pokruszonymi w drobne chipsy . Tak przygotowana sałatka może poczekać na gości 1-2 godziny w lodówce.
Wypróbuj też przepis na kotlety ziemniaczane i pyszną dietetyczną zupę .