Smakosze.pl Przepisy Ta surówka jest 100 razy lepsza niż z restauracji. Ideał do schabowych
Fot. YouTube/salad taste

Ta surówka jest 100 razy lepsza niż z restauracji. Ideał do schabowych

5 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Podaj surówkę z tego przepisu do obiadu ze schabowym, a nie zawiedziesz się. Robi się ją bardzo szybko, a jej smak przebija surówki z najlepszych restauracji. Poznaj przepis i zrób ją na najbliższy obiad, a rodzina będzie zadowolona, a przede wszystkim najedzona.

Smak, który bije na głowę

Dobry obiad oprócz ziemniaków i porcji mięsa musi zawierać również surówkę. Tylko z nią danie smakuje w pełni oraz zawiera potrzebne wartości odżywcze. Dlatego nie należy pomijać tego istotnego dodatku i najlepiej zrobić ją z tego przepisu.

Z nim wyjdzie doskonała. Niektórzy członkowie mojej rodziny mówią, że ta surówka jest lepsza niż restauracji. Trudno się z tym nie zgodzić, bo świeże warzywa w połączeniu z pysznym i lekkim sosem smakują naprawdę obłędnie. Zrób i przekonaj się sama, jaka jest pyszna.

starta marchew.jpg
Fot. YouTube/salad taste
Kawiarnia z Poznania mówi "dość" i wprowadza zaskakujący zakaz. Wszystko przez ten incydent

Warzywa to podstawa

Nie od dziś wiadomo, że mięsny obiad musi być uzupełniony dodatkiem z warzyw. Dlatego ta surówka zawiera najzdrowsze i najsmaczniejsze warzywa. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Tylko żadnego z nich nie pomijaj, bo dopiero wszystkie razem tworzą niezwykły smak surówki.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek
  • seler naciowy
  • 1 cebula
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • koperek
  • sok z cytryny
  • sól

Przepis na surówkę

Marchewki obierz, a następnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kapustę pekińską umyj i posiekaj w cienkie paski. Oba składniki przełóż do miski. Ogórka umyj i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do miski.

Liście selera naciowego umyj i drobno pokrój, a następnie dodaj do pozostałych składników. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie wrzuć do miski.

Do małej miski włóż jogurt. Wlej sok z cytryny oraz dodaj miód. Koperek drobno posiekaj i przesyp go do miski. Przypraw odrobiną soli i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolity sos . Przelej go do miski z warzywami, a następnie całość dokładni wymieszaj i gotowe. Surówkę podawaj do obiadu i przekonaj się, jaka jest smaczna. Sprawdź przepis na zapomniane ciasto oraz poznaj przepis na domowe masło .

sos do surówki.jpg
Fot. YouTube/salad taste
W warzywniakach pojawiły się pierwsze truskawki. Ceny odstraszają klientów
Przepis na to ciasto znalazłem w starej gazecie. Nikt już takich nie piecze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy