Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę 1 składnik i robię z niego domowe masło. Nie używam przy tym ani kropli śmietany
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.04.2024 08:17

Biorę 1 składnik i robię z niego domowe masło. Nie używam przy tym ani kropli śmietany

produkcja masła
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Nie kupuj masła. Zrób je z tego przepisu, a już nigdy nie spojrzysz na to sklepowe. Ma doskonałą konsystencję oraz smak, a w dodatku robi się je bardzo łatwo. Przekonaj się sama.

Najlepsze domowe masło

Przyjęło się, że wszystko, co domowe jest najlepsze. Tę regułę potwierdza właśnie przepis na to masło. Smakuje lepiej niż to produkowane masowo. Jest tak smaczne, że wystarczy dobre pieczywo i śniadanie gotowe.

Najlepsze jest jednak to, że zrobisz je z jednego składnika. I wcale nie będzie to śmietana. W dalszej części poznasz przepis oraz dowiesz się, jakiego składnika będziesz potrzebować. Zrób to masło w domu i zaskocz swoją rodzinę podczas śniadania. Już nigdy nie będą chcieli innego smarowidła. 

jogurt.jpg
Fot. Canva/Oleksandr Prokopenko
Robię surówkę z buraków w orientalnym stylu. Rodzina kręciła nosem, teraz ją uwielbia

Zapomnij o śmietanie

Jak już wspomniałem do przygotowania tego masła nie potrzebujesz śmietany. Głównym jego składnikiem jest bowiem jogurt naturalny. Takie masło jest lżejsze, niż klasyczne, a przy tym ma nieco kwaskowaty, orzeźwiający smak. Koniecznie wypróbuj tę pomysłową alternatywę.

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • woda
  • kostki lodu
  • sól

Jak zrobić masło?

Jogurt przełóż do miski. Wlej 120 ml zimnej wody. Oba składniki wymieszaj na gęstą masę za pomocą miksera. Kiedy tłuszcz zacznie się oddzielać od płynnej części, dodaj sól. 

Kontynuuj ubijanie mikserem do momentu osiągnięcia bardzo gęstej masy. Za pomocą łyżki przełóż gęstą masę na sitko i odsącz z wody. Zanurz je w misce z lodowatą wodą, aby je zahartować. 

Masło wyjmij na ścierkę i uformuj z niego kostkę. Przełóż je do naczynia, w którym zamierzasz je przechowywać. Schowaj do lodówki, aby stwardniało i gotowe. Sprawdź sposób Makłowicza na zupę szczawiową. Przekonaj się też, czego absolutnie nie robić podczas mrożenia mięsa.

gotowe masło.jpg
Fot. Youtube/Cookrate-Polska