Smakosze.pl Przepisy Ta surówka z czerwonej kapusty smakuje lepiej niż z restauracji. Zrobisz ją w mniej niż 5 minut
screen z filmu pochodzi z kanału Kulinarneprzygody na YouTube

Ta surówka z czerwonej kapusty smakuje lepiej niż z restauracji. Zrobisz ją w mniej niż 5 minut

9 lipca 2023

Czerwona kapusta to skarbnica witamin i minerałów. Lubimy jej smak i dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Surówka z czerwonej kapusty będzie wyśmienitym dodatkiem do letniego obiadu. Taką pyszną surówkę zrobisz w mniej niż 5 minut.

Czerwona kapusta, czyli porcja zdrowia na talerzu

Czerwona kapusta charakteryzuje się pysznym smakiem i wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Jest smaczna na surowo, w formie gotowanej, czy jako kiszonka. To pyszne warzywo jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminy C, K, A oraz witaminy z grupy B.

Oprócz tego czerwona kapusta jest dobrym źródłem błonnika, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i miedzi. To warzywo naszpikowane jest przeciwutleniaczami - ma ich cztery razy więcej niż kapusta zielona. Czerwona kapusta słynie z wartości przeciwzapalnych i właściwości antynowotworowych. Warto przygotować surówkę z czerwonej kapusty. Będzie smakować lepiej niż w restauracji.

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Ten patent rozwiąże nieprzyjemny problem

Jaj przygotować surówkę z czerwonej kapusty?

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • cebula
  • marchewka
  • jabłko
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Kapustę szatkujemy i solimy. Wyciskamy sok z kapusty i odstawiamy na chwilę. Cebulę kroimy i dodajemy do miski, dodajemy obrane jabłko i marchewkę. Te warzywa ścieramy na tarce.

Siekamy pietruszkę i koperek. Dodajemy je do surówki. Wyciskamy z sok z cytryny i dodajemy 2 łyżeczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.

Surówka z czerwonej kapusty- zrobisz ją raz dwa

Ta surówka z czerwonej kapusty jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. W kilka minut przyrządzisz smaczną i zdrową surówkę do letniego obiadu . Ta surówka pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Można ją jeść jako dodatek do kanapek.

Jedzenie czerwonej kapusty sprzyja zdrowemu sercu. Badania wykazały, że osoby, które często jedzą to warzywo- mają nawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia zawału. Takie dane robią wrażenie. Jedzmy czerwoną kapustą. Wyjdzie nam to dosłownie na zdrowie. Pisaliśmy o innej surówce z tego warzywa. Podawaliśmy przepis siostry Anastazji na surówkę z czerwonej kapusty.

siekanie kapusty
Canva/baseimage

Źródło: YouTube/@Kulinarneprzygody

Podsmażam pieczarki i robię z nich najlepsze danie na świecie. Wszyscy na nie czekają
Sekretem tego szybkiego ciasta jest uwielbiany napój. Zapewnia mu lekkość, smak i długą świeżość
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy