Ta surówka z czerwonej kapusty smakuje lepiej niż z restauracji. Zrobisz ją w mniej niż 5 minut
Czerwona kapusta to skarbnica witamin i minerałów. Lubimy jej smak i dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Surówka z czerwonej kapusty będzie wyśmienitym dodatkiem do letniego obiadu. Taką pyszną surówkę zrobisz w mniej niż 5 minut.
Czerwona kapusta, czyli porcja zdrowia na talerzu
Czerwona kapusta charakteryzuje się pysznym smakiem i wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Jest smaczna na surowo, w formie gotowanej, czy jako kiszonka. To pyszne warzywo jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminy C, K, A oraz witaminy z grupy B.
Oprócz tego czerwona kapusta jest dobrym źródłem błonnika, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i miedzi. To warzywo naszpikowane jest przeciwutleniaczami - ma ich cztery razy więcej niż kapusta zielona. Czerwona kapusta słynie z wartości przeciwzapalnych i właściwości antynowotworowych. Warto przygotować surówkę z czerwonej kapusty. Będzie smakować lepiej niż w restauracji.
Jaj przygotować surówkę z czerwonej kapusty?
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- cebula
- marchewka
- jabłko
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
Kapustę szatkujemy i solimy. Wyciskamy sok z kapusty i odstawiamy na chwilę. Cebulę kroimy i dodajemy do miski, dodajemy obrane jabłko i marchewkę. Te warzywa ścieramy na tarce.
Siekamy pietruszkę i koperek. Dodajemy je do surówki. Wyciskamy z sok z cytryny i dodajemy 2 łyżeczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.
Surówka z czerwonej kapusty- zrobisz ją raz dwa
Ta surówka z czerwonej kapusty jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. W kilka minut przyrządzisz smaczną i zdrową surówkę do letniego obiadu . Ta surówka pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Można ją jeść jako dodatek do kanapek.
Jedzenie czerwonej kapusty sprzyja zdrowemu sercu. Badania wykazały, że osoby, które często jedzą to warzywo- mają nawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia zawału. Takie dane robią wrażenie. Jedzmy czerwoną kapustą. Wyjdzie nam to dosłownie na zdrowie. Pisaliśmy o innej surówce z tego warzywa. Podawaliśmy przepis siostry Anastazji na surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło: YouTube/@Kulinarneprzygody