Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia robi najlepszą surówkę z kapusty. Nawet Gessler poprosiłaby o przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.02.2023 21:42

Babcia robi najlepszą surówkę z kapusty. Nawet Gessler poprosiłaby o przepis

surówka z czerwonej kapusty
Canva / anandaBGD

Surówka z czerwonej kapusty wyśmienicie komponuje się z rozmaitymi daniami naszej kuchni. Pasuje do różnego rodzaju mięs, świetnie współgra także z rybami. Jest smaczna, zdrowa i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nie bez powody od lat przygotowują ją najlepsze kucharki na świecie, czyli nasze babcie.

Czerwona kapusta charakteryzuje się wyjątkowo twardymi liśćmi. Z tego względu przed przyrządzeniem z niej surówki babcia parzy warzywo w garnku z gorącą wodą. Pod wpływem tego działania kapusta traci swój intensywny kolor, na szczęście jest prosty sposób na jego przywrócenie. Wystarczy nieco soku z cytryny aby nasz dodatek obiadowy nie tylko doskonale smakował, ale też wyglądał.

Przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 kwaskowate jabłko

  • sok z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz do smaku

  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego

Jak prosto przygotować babciną surówkę z czerwonej kapusty?

Z jednej połówki warzywa na surówkę usuń zewnętrzne liście oraz głąb, pozostałą część poszatkuj. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Kapustę parz we wrzątku przez ok. 2 minuty.

Kapustę wyjmij z garnka i odcedź na sicie. Dociskając delikatnie dłońmi usuń z niej nadmiar płynu. Następnie przełóż ją do dużej miski, w której będziesz łączyć składniki surówki. Skrop warzywo sokiem z cytryny i całość wymieszaj.

Do czerwonej kapusty dodaj cukier, pieprz oraz sól, wymieszaj. Jabłko zetrzyj na tarce a cebulę obierz i drobno posiekaj. Kiedy przyprawiona kapusta całkowicie wystygnie dodaj do niej oba pokrojone składniki oraz olej. Po wymieszaniu całości surówka gotowa jest do podania. Wyrazistą surówkę bez trudu przyrządzisz z kiszonych ogórków. Jabłkowa surówka z dodatkiem oryginalnego sosu zasmakuje absolutnie każdemu.

Canva / magdagalkiewicz
Canva / magdagalkiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: