Podsmażam pieczarki i robię z nich najlepsze danie na świecie. Wszyscy na nie czekają
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Są dostępne przez cały rok i po przystępnych cenach. Przygotowanie z nich potrawy kuszą niepowtarzalnym aromatem. Tak też jest z moją zupą, którą przygotowuję od kilku lat. Wcześniejsza jej odsłona nie była aż tak dobra, ta znika z talerzy w mgnieniu oka.
Pieczarki dają w kuchni wiele możliwości
Pieczarki mają dość uniwersalne zastosowanie w naszej kuchni. Robi się z nich sos do makaronu czy ziemniaków, dodaje do potraw duszonych i zapiekanych. Można je też faszerować i zapiekać, a także marynować. Dziś jednak proponuję Wam przepyszną zupę pieczarkową. Będziecie oczarowani jej smakiem, lepszej nie dostaniecie w żadnej restauracji.
Dostałam od babci przepis na ogórki z końca XIX wieku. Nie jadłam w życiu lepszychW czym tkwi sekret tej pysznej zupy?
Różnica między starą, a nową wersją mojej zupy pieczarkowej jest ogromna. Wcześniej podsmażałam pieczarki, wrzucałam je na gotowy wywar na mięsie, gotowałam i zabielałam. Zupa miała pieczarkowy smak, ale była dość wodnista. W talerzu pływały plasterki pieczarek oraz makaron, warzyw z wywaru nikt nie ruszał.
Jedną zmianą sprawiłam, że zupa stała się pożywniejsza, gęściejsza i smaczniejsza. Jaką? Otóż po ugotowaniu całość blenduję i zabielam śmietanką. Tak przygotowaną zupę podaję z makaronem. Uwielbia ją cała rodzina, a przy okazji nic się nie marnuje - żadna marchewka, ani pietruszka.
Przepis na doskonałą zupę pieczarkową
Składniki:
- pół skrzydła indyczego lub mała porcja rosołowa
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- nieduży kawałek selera
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 50 dag pieczarek
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy:
Mięso zalewam zimną wodą i gotuję na niedużym ogniu. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmuję je. Do wywaru dodaję obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Wywar gotuję ok. 40 minut.
W tym czasie pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki. Cebulę obieram, kroję w kostkę i szklę na maśle. Dodaję pieczarki, przesmażam je i chwilę duszę, by odparowało z nich połowę płynu.
Tak przygotowane pieczarki dodaję do wywaru i całość gotuję jeszcze 15 minut. Z zupy wyjmuję mięso i ziele angielskie, resztę blenduję na jednolitą masę. Zupę zabielam śmietanką, doprawiam do smaku. Podaję z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Wskazówka:
- Do zupy lepiej nie dodawać zbyt dużo selera, bo jego aromat będzie konkurował ze smakiem pieczarek.
- Jeśli ktoś chce, może też zblendować oczyszczone mięso.
- Zupę można dodatkowo zagęścić łyżką mąki. Wcześniej trzeba ją rozmieszać ze śmietanką, a potem z chochlą gorącej zupy.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z pieczarek. Dowiesz się także, jak przechowywać pieczarki.