Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażam pieczarki i robię z nich najlepsze danie na świecie. Wszyscy na nie czekają
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.07.2023 09:36

Podsmażam pieczarki i robię z nich najlepsze danie na świecie. Wszyscy na nie czekają

smażenie pieczarek
canva/Svetl

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Są dostępne przez cały rok i po przystępnych cenach. Przygotowanie z nich potrawy kuszą niepowtarzalnym aromatem. Tak też jest z moją zupą, którą przygotowuję od kilku lat. Wcześniejsza jej odsłona nie była aż tak dobra, ta znika z talerzy w mgnieniu oka.  

Pieczarki dają w kuchni wiele możliwości

Pieczarki mają dość uniwersalne zastosowanie w naszej kuchni. Robi się z nich sos do makaronu czy ziemniaków, dodaje do potraw duszonych i zapiekanych. Można je też faszerować i zapiekać, a także marynować. Dziś jednak proponuję Wam przepyszną zupę pieczarkową. Będziecie oczarowani jej smakiem, lepszej nie dostaniecie w  żadnej restauracji. 

Dostałam od babci przepis na ogórki z końca XIX wieku. Nie jadłam w życiu lepszych

W czym tkwi sekret tej pysznej zupy?

Różnica między starą, a nową wersją mojej zupy pieczarkowej jest ogromna. Wcześniej podsmażałam pieczarki, wrzucałam je na gotowy wywar na mięsie, gotowałam i zabielałam. Zupa miała pieczarkowy smak, ale była dość wodnista. W talerzu pływały plasterki pieczarek oraz makaron, warzyw z wywaru nikt nie ruszał. 

Jedną zmianą sprawiłam, że zupa stała się pożywniejsza, gęściejsza i smaczniejsza. Jaką? Otóż po ugotowaniu całość blenduję i zabielam śmietanką. Tak przygotowaną zupę podaję z makaronem. Uwielbia ją cała rodzina, a przy okazji nic się nie marnuje - żadna marchewka, ani pietruszka. 

Przepis na doskonałą zupę pieczarkową

Składniki:

  • pół skrzydła indyczego lub mała porcja rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła 
  • 50 dag pieczarek
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy:

Mięso zalewam zimną wodą i gotuję na niedużym ogniu. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmuję je. Do wywaru dodaję obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Wywar gotuję ok. 40 minut.

W tym czasie pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki. Cebulę obieram, kroję w kostkę i szklę na maśle. Dodaję pieczarki, przesmażam je i chwilę duszę, by odparowało z nich połowę płynu. 

Tak przygotowane pieczarki dodaję do wywaru i całość gotuję jeszcze 15 minut. Z zupy wyjmuję mięso i ziele angielskie, resztę blenduję na jednolitą masę. Zupę zabielam śmietanką, doprawiam do smaku. Podaję z makaronem, posypaną natką pietruszki. 

Wskazówka:

  • Do zupy lepiej nie dodawać zbyt dużo selera, bo jego aromat będzie konkurował ze smakiem pieczarek. 
  • Jeśli ktoś chce, może też zblendować oczyszczone mięso. 
  • Zupę można dodatkowo zagęścić łyżką mąki. Wcześniej trzeba ją rozmieszać ze śmietanką, a potem z chochlą gorącej zupy. 

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z pieczarek. Dowiesz się także, jak przechowywać pieczarki