Tak najszybciej odgrzejesz usmażonego karpia. Nie straci smaku i nie będzie suchy
Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda.
Karp, czyli Wigilia tuż tuż
Za kilka dni podzielimy się opłatkiem i siądziemy do kolacji wigilijnej . Na stole nie zabraknie tradycyjnych potraw, które jemy w ten wyjątkowy dzień w roku. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia . Tę rybę przeważnie smażymy . Chrupiąca i złota najlepiej smakuje, gdy jest świeża.
Czasem karpia usmażymy za dużo. Wszystkiego nie da się zjeść podczas kolacji wigilijnej i w kolejnych dniach świąt. Karp zostaje po świętach Bożego Narodzenia, a to oznacza pewien kłopot. Pojawia się pytanie, co z nim zrobić? Jak odgrzać usmażonego karpia?
Sposób na odgrzewanie karpia
Jak odgrzać usmażonego karpia ? Najlepiej zrobić to bez użycia tłuszczu . Dzwonka ryby układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też użyć naczynia żaroodpornego. Karpia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę można też zawinąć w folię aluminiową lub przykryć nią naczynie. Wówczas karp nie wyschnie i nie straci smaku. Rybę odgrzewamy w piekarniku. Możemy użyć też patelni. Jednak w takim przypadku musimy starannie wybrać tłuszcz. Na czym nigdy nie odgrzewać na karpia?
Na tym nie odgrzewaj karpia
Nigdy nie używamy masła do odgrzania karpia na patelni. W ten sposób szybko przypalimy rybę, a szkodliwe substancje trafią wraz z nią do naszego organizmu . Lepiej użyć masła klarowanego, jednak trzeba pilnować temperatury odgrzewania. Nie może być zbyt wysoka, bo ryba będzie niejadalna.
Do odgrzania karpia nadaje się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Te tłuszcze sprawdzą się w wysokich temperaturach, ryba się nie spali i będzie smaczna . Dzięki takiemu sposobowi odgrzewania karpia będzie on mięciutki i zjemy go z prawdziwym apetytem. Pisaliśmy o tym, jak szybciej sparzyć kapustę do gołąbków. Polecaliśmy sposób na barszcz bez zakwasu na święta.
Źródło: fakt.pl