Smakosze.pl Porady Tak najszybciej odgrzejesz usmażonego karpia. Nie straci smaku i nie będzie suchy
Fot. Canva/zi3000

Tak najszybciej odgrzejesz usmażonego karpia. Nie straci smaku i nie będzie suchy

25 grudnia 2024

Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda.

Karp, czyli Wigilia tuż tuż

Za kilka dni podzielimy się opłatkiem i siądziemy do kolacji wigilijnej . Na stole nie zabraknie tradycyjnych potraw, które jemy w ten wyjątkowy dzień w roku. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia . Tę rybę przeważnie smażymy . Chrupiąca i złota najlepiej smakuje, gdy jest świeża.

Czasem karpia usmażymy za dużo. Wszystkiego nie da się zjeść podczas kolacji wigilijnej i w kolejnych dniach świąt. Karp zostaje po świętach Bożego Narodzenia, a to oznacza pewien kłopot. Pojawia się pytanie, co z nim zrobić? Jak odgrzać usmażonego karpia?

karp
Fot. Canva/iaroshenko
Pokrój w plastry, zalej gorącą wodą i wypij po Wigilii. Unikniesz skutków przejedzenia

Sposób na odgrzewanie karpia

Jak odgrzać usmażonego karpia ? Najlepiej zrobić to bez użycia tłuszczu . Dzwonka ryby układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też użyć naczynia żaroodpornego. Karpia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Rybę można też zawinąć w folię aluminiową lub przykryć nią naczynie. Wówczas karp nie wyschnie i nie straci smaku. Rybę odgrzewamy w piekarniku. Możemy użyć też patelni. Jednak w takim przypadku musimy starannie wybrać tłuszcz. Na czym nigdy nie odgrzewać na karpia?

Na tym nie odgrzewaj karpia

Nigdy nie używamy masła do odgrzania karpia na patelni. W ten sposób szybko przypalimy rybę, a szkodliwe substancje trafią wraz z nią do naszego organizmu . Lepiej użyć masła klarowanego, jednak trzeba pilnować temperatury odgrzewania. Nie może być zbyt wysoka, bo ryba będzie niejadalna.

Do odgrzania karpia nadaje się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Te tłuszcze sprawdzą się w wysokich temperaturach, ryba się nie spali i będzie smaczna . Dzięki takiemu sposobowi odgrzewania karpia będzie on mięciutki i zjemy go z prawdziwym apetytem. Pisaliśmy o tym, jak szybciej sparzyć kapustę do gołąbków. Polecaliśmy sposób na barszcz bez zakwasu na święta.

karp (13).jpg
Fot. Canva/zi3000

Źródło: fakt.pl

Zetrzyj na tarce skórkę mandarynki i wsyp cukier. Rodzina podziękuje Ci za tę miksturę
Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złota
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy