Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokazała, jak zrobić świąteczny barszcz bez zakwasu. Ten przepis przyda się każdej gospodyni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.12.2024 18:36

Pokazała, jak zrobić świąteczny barszcz bez zakwasu. Ten przepis przyda się każdej gospodyni

barszcz czerwony
Fot. shutterstock

Barszcz czerwony jest jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw. Zwykle robimy go na zakwasie. Jednak przepis na barszcz bez zakwasu też zapewnia wspaniały efekt. Barszcz czerwony wyjdzie pyszny jak nigdy dotąd. Piękny kolor przykuje wzrok podczas wieczerzy wigilijnej. 

Barszcz czerwony, czyli zapomnij o zakwasie

Barszcz czerwony już niedługo zagości na wigilijnych stołach. Z uszkami jest wyjątkowy, a wyróżnia się też intensywnym, rubinowym kolorem. Tę postną zupę gotujemy na zakwasie. Jednak zakwas jest gotowy nie od razu, a w ciągu kilku dni.

Jeśli zależy nam na czasie i sprawnym ugotowaniu barszczu czerwonego, to warto skorzystać z przepisu, który znajdziemy na kanale YouTube Menu Dorotki. Stamtąd pochodzą też  niektóre zdjęcia użyte w artykule. Zupa wyróżnia się wybornym smakiem i rubinowym kolorem. Internauci tak pisali o tym barszczu czerwonym:

Barszcz wyszedł pyszny i w tak intensywnym kolorze, jak nigdy wcześniej

Mój przepis nr 1 na barszcz

Barszcz robiłam wielokrotnie. Jest przepyszny

barszcz
Fot. YouTube/Menu Dorotki
Dodaj do bulionu, a później wrzuć grzyby. Wigilijna zupa siostry Anastazji nie ma sobie równych

Jak ugotować barszcz bez zakwasu?

Składniki:

  • 3 kg buraków podłużnych
  • ½ kg marchwi
  • 1 cebula
  • 2 słodko-winne jabłka
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 garść suszonych śliwek

Przygotowanie barszczu zaczniemy od odkrojenia końcówek z buraków. Nie obieramy, ale kroimy w krążki. Wrzucamy je od razu do zimnej wodzie. Dzięki temu warzywa będą smaczne i aromatyczne. Obieramy marchewki, kroimy wzdłuż i wkładamy do garnka.

Czosnek rozgniatamy, dodajemy z przyprawami i suszonymi śliwkami do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia. Cebulę kroimy w grube plastry i podsmażamy bez tłuszczu. Powinna się delikatnie przypalić. Wówczas doda wspaniałego aromatu. Jabłek nie obieramy, kroimy na ćwiartki. 

Barszcz czerwony pyszny i rubinowy

Po 25 minutach gotowania buraków i innych warzyw dodajemy cebulę i jabłka. Gotujemy jeszcze 20 minut. Pod koniec zupę doprawiamy octem, solą i pieprzem. Z barszczu pod koniec wyławiamy jabłka i inne warzywa, bo się rozgotowują. Barszcz bez zakwasu wychodzi smaczny, jest lekko słodki i trochę kwaśny. 

Ma też wspaniały intensywny kolor. Warto barszcz czerwony doprawiać po trochu. Potem zawsze można go jeszcze doprawić. Ten przepis warto wypróbować i ugotować znakomity barszcz czerwony na Wigilię. Pisaliśmy o tym, jak upiec wyborny sernik z przepisu Heni Foks. Polecaliśmy babciny przepis na kapustę z grochem i grzybami. 

barszcz
Fot. Canva/teine