Smakosze.pl Przepisy Tak zatrzymasz lato w słoiku, smak zwali cię z nóg. To ostatni moment, szansa przepadnie już za chwilę
Fot. YouTube/ Allrecipes UK | Ireland

Tak zatrzymasz lato w słoiku, smak zwali cię z nóg. To ostatni moment, szansa przepadnie już za chwilę

6 września 2024
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw.

Zatrzymać lato

Kiszenie pomidorów to echo dawnej kuchni. Dziś w Polsce nie jest to rzecz tak oczywista, jak za naszą wschodnią granicą, albo jak kilkaset lat temu. Na szczęście, Ukraińcy, którzy przyjechali do Polski, przypomnieli nam o istnieniu tych pyszności.

Jest jeszcze czas, by przed przymrozkami kupić tegoroczne pomidory. To wprawdzie ostatni moment, ale zawartość dla kilku słoików na pewno się znajdzie. Kiszone pomidory są o niebo lepsze niż te, które kupujemy w sklepach w środku zimy.

DSCF8051.jpg
Łukasz Modelski
Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza

Kuchenne eksperymenty

Pomidory są miękkie i łatwo przechodzą smakiem solanki. Podstawowa wersja zalewy to jedynie woda i sól. Można dodawać przyprawy jak w przypadku ogórków kiszonych, można także wrzucić odrobinę cukru lub zioła (tymianek, rozmaryn). Najlepiej podczas jednego kiszenia zrobić kilka wersji i sprawdzić, która z nich najbardziej nam odpowiada.

DSCF8974.jpg
Łukasz Modelski

Kisić można wszystko

Powszechnie wiadomo, że kisić można wszystko. Odkąd w Polsce mieszka więcej Ukraińców, w sklepach pojawiają się różne, zapomniane w Polsce kiszonki. Warto sobie o nich przypomnieć.

Projekt bez nazwy(1).jpg
Canva

Jak kisić pomidory

Składniki:

  • Niewielkie, twarde pomidory (np. lima) bez zadrapań i przebarwień, mogą być nawet lekko niedojrzałe
  • Sól
  • Koper – kwiaty i liście
  • Czosnek
  • Korzeń chrzanu
  • Woda

Sposób przygotowania:

Wyparzamy i starannie suszymy słoiki i zakrętki (także gumki, jeśli to słoiki Wecka). Pomidory starannie myjemy i suszymy. Gotujemy potrzebną ilość wody z solą w proporcji 1 płaska łyżka soli na litr wody. Wodę studzimy.

Ostrożnie umieszczamy pomidory w słoikach, nie zgniatamy. Mieszamy je z koprem, obranym czosnkiem i pokrojonym w słupki korzeniem chrzanu. Zalewamy słoik aż po brzeg osoloną wodą, dbając o to, by brzeg słoika był suchy. Mocno zakręcamy i odstawiamy. Kiedy woda lekko zmętnieje, pomidory zaczynają być dobre do jedzenia.

DSCF8972.jpg
Łukasz Modelski


Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis
Jesienią rozsyp pod malinami i zalej tym płynem. Krzew stanie się nie do poznania
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy