Smakosze.pl Przepisy Taką kolację na ciepło robię w 10 minut. Dzieci i mąż wcinają, aż się uszy trzęsą
Fot. Youtube/Gotuj z Bartkiem

Taką kolację na ciepło robię w 10 minut. Dzieci i mąż wcinają, aż się uszy trzęsą

3 grudnia 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Chcesz zaskoczyć rodzinę wieczornym posiłkiem? Sprawdź poniższy przepis na ciepłą kolację. Z kilku składników zrobisz doskonałą przekąskę, która zachwyci domowników. U mnie ten przepis sprawdza się nie od dziś.

Pomysłowa kolacja z tortilli

Swoją kolację na ciepło robię na bazie gotowych placków tortilli . U mnie w domu sprawdzają się dużo lepiej, niż klasyczne pieczywo. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z kupnych placków, możesz z powodzeniem zastąpić je naleśnikami . Tak czy siak- kolacja wyjdzie idealnie.

Poza plackami, do posiłku używam też parówek . Wybieram te dobrej jakości z dużą zawartością mięsa . Odrobina sera, sos i najlepsze na koniec- chrupiąca otoczka z jajka . Poniżej opiszę krok po kroku łatwą, ale przepyszną kolację z tortilli na ciepło, inspirowaną kanałem YouTube Gotuj z Bartkiem (skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia).

tortilla.jpg
Fot. Canva
Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godziny

Składniki na kolację na ciepło

Składniki:

  • 10 pszenny placków tortilla
  • 10 parówek
  • 20 plastrów sera sera (żółty lub topiony)
  • 4 jajka
  • majonez
  • ketchup
  • olej do smażenia

Pyszna kolacja z tortilli krok po kroku

Zacznij od przygotowania parówek. Każdą z nich obierz z osłonki. Odstaw na chwilę na bok .

Do miski wbij 2 jajka . Rozkłóć je za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. W drugiej misce wymieszaj ketchup z majonezem w proporcji 1:1 .

Następnie każdy z placków tortilli posmaruj przygotowanym sosem . Ułóż na nip po 2 plastry sera. Na koniec dodaj parówkę i zawiń wszystko w rulon . Przekrój na pół.

Gotowe zawiniątka na kolację z tortilli obtocz w jajku . Na koniec obsmaż je na patelni na dobrze rozgrzanym oleju i podawaj na ciepło . Smacznego.

Sprawdź pomysł na niezwykłe danie z kurczaka oraz dowiedz się, jak wybierać najlepszą margarynę do pieczenia .

smażenie tortilli.jpg
Fot. Youtube/Gotuj z Bartkiem
Wyjmij z kuchennej szafki i podlej gwiazdę betlejemską. Będzie kwitnąć całą zimę
Zatrzymali to na granicy, dokonali paskudnego odkrycia. 25 ton nie nadawało się do jedzenia
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy