Smakosze.pl Przepisy Taką rybę podam w tym roku na Wigilię. Rodzina za nią przepada
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Taką rybę podam w tym roku na Wigilię. Rodzina za nią przepada

25 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ryba na Wigilię jest jak prezenty pod choinką – musi być i nie może jej zabraknąć. Szczególnie jeżeli będzie to ta, przygotowana z poniższego przepisu. Ryba po grecku, a nawet tradycyjny, smażony karp są przy niej bez szans. Zrób i przekonaj się o jej wyjątkowym smaku.

Ryba na Wigilię, której nie może zabraknąć

Według tradycji chrześcijańskiej ryba musi znaleźć się na wigilijnym stole, bo symbolizuje odradzanie się do życia oraz samego Jezusa. W przeszłości ludzie wierzyli, że każdy, kto spożył rybę podczas Wigilii, miał spokojne życie w nadchodzącym nowym roku. To solidne argumenty, które wciąż sprawiają, że tego dania nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Na stół zazwyczaj trafia ryba po grecku i karp, ale oprócz nich warto przygotować coś jeszcze. Ryba podana według przepisu zachwyci wszystkich gości na tyle, że będziesz przygotowywać ją co roku. Przepis jest nieskomplikowany, więc poradzi z nim sobie nawet mało doświadczony kucharz.

smażenie ryby.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Dino obniżyło ceny jednego z najzdrowszych mięs. O jego walorach można pisać godzinami

Ryba to nie wszystko

Do przygotowania dania potrzebne będą filety białej ryby. Świetnie sprawdzi się mintaj lub morszczuk, więc wybierz swoją ulubioną. Oprócz niej niezbędne są również pieczarki, papryka oraz ostry ketchup. Wszystkie składniki wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie dania, pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 800 g filetów białej ryby
  • 500 g ostrego ketchupu
  • 3 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • olej
  • pieprz
  • sól

Ryba na Wigilię – przepis

Przygotowania rozpocznij od obrania, a następnie posiekania cebuli w cienkie piórka. Paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry. Z kolei filety pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przypraw pieprzem, solą i podsmaż na złoty kolor.

Na samej patelni podsmaż również warzywa. Kiedy zmiękną, dodaj do nich ketchup i przypraw solą, pieprzem. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aż składniki połączą się w jednolity sos. Do miski włóż odrobinę przygotowanego sosu i naprzemiennie przekładaj go rybą. Gotowe danie możesz śmiało podawać na Wigilię.

Sprawdź także, co na ten tydzień przygotowało Dino oraz dowiedz się, co oznaczają pęcherzyki w miodzie .

ryba w misce.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Nalot i pęcherzyki na miodzie oznaczają tylko jedno. Prawda nie mieści się w głowie
Naleśniki na obiad podałem z nietypowym farszem. Połączenie na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy