Smakosze.pl Przepisy Taką surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest ten szczegół
Canva/@pawpin

Taką surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest ten szczegół

7 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zrób surówkę z tego przepisu, bo jest lepsza niż w restauracji. Pasuje do każdego dania. Jej smak jest tak obłędny, że będziesz ją robić na okrągło. Nie zapomnij o tym istotnym dodatku.

Co to za surówka?

Taką surówkę na pewno jadłeś w chińskiej restauracji i z całą pewnością cię zachwyciła. Teraz możesz mieć ją w swoim domu. Jej główne składniki to marchew i kapusta. Potrzeba tylko paru składników, aby te surowe warzywa nabrały niezwykłego smaku.

Ja przez długi czas zastanawiałem się, dlaczego te warzywa smakują tak wybornie. Sekret zdradził mi kucharz, który przez lata pracuje w takiej restauracji. To wprost nie do uwierzenia, że smak surówki bierze się właśnie z tego.

tarcie marchewki.jpg
Canva/@AlexKosev
Gotuję ziemniaki i mieszam je z jogurtem. Mógłbym to jeść na śniadanie, obiad i kolację

Oprócz warzyw jest jeszcze coś

Tajemnicą tej surówki jest zalewa. W jej skład wchodzi ocet, który w kuchni japońskiej jest dodatkiem do ryżu. Tylko dzięki temu składnikowi te surowe warzywa nabierają smaku. Spróbuj, bo się nie zwiedzisz.

Składniki:

  • ½ główki kapusty białej
  • 2 marchwie
  • 1 duża cebula
  • 50 ml octu ryżowego
  • 30 ml oleju
  • 30 g cukru
  • 2 ząbki czosnki
  • sól

Przepis na niezwykłą surówkę

Przygotowania zacznij od posiekania białej kapusty na cienkie paski . Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki . Oba warzywa przełóż do dużej miski. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Dodaj do pozostałych warzyw.

Do małego garnka wlej ocet ryżowy i olej. Wsyp cukier oraz szczyptę soli. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aby sypkie składniki się rozpuściły. Nie doprowadź do zagotowania .

Zalewę wlej do miski z warzywami. Wymieszaj składniki . Możesz podawać ją od razu lub schować do lodówki i odczekać parę godzin. Gwarantuje ci, że wtedy będzie jeszcze lepsza. Spróbuj, bo warto. Sprawdź, co zrobisz z bananów, jajka i płatków owsianych oraz poznaj łatwy przepis na ciasto czekoladowe .

ocet ryżowy.jpg
Canva/@pixelshot
Żaden twaróg, żaden dżem. Moja rodzina chce jeść naleśniki na słodko tylko z tym farszem, inne odpadają
Zamiast chodzić do sklepu, piekę bułki sama. Używam tylko 6 składników, smak rozkłada na łopatki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy