Żaden twaróg, żaden dżem. Moja rodzina chce jeść naleśniki na słodko tylko z tym farszem, inne odpadają
Od zawsze uwielbiałam naleśniki na słodko. Ostatnio jednak odkryłam farsz, który bije na głowę wszystkie znane mi wcześniej smaki. Zamiast twarogu i dżemu zakłada użycie prostego i łatwo dostępnego składnika. Wszyscy domownicy po prostu za nim przepadają.
Te słodkie naleśniki to prawdziwy hit
Naleśniki są popularnym daniem w wielu polskich domach. Można zajadać je z rozmaitymi, zarówno słodkimi jak i słonymi nadzieniami. Kiedy jednak spróbujesz mojej wersji farszu, nieprędko wrócisz do innych przepisów. Jest banalny do zrobienia, a smakuje wyśmienicie.
Naleśniki na słodko są wspaniałą propozycją na śniadanie. Sprawdzą się także jako szybka przekąska w ciągu dnia. Usmaż placki, rozsmaruj bananowe nadzienie, zawiń i delektuj sie doskonałym smakiem. Podobny przepis pokazano na kanale Lieblingsdesserts w serwisie YouTube, z którego pochodzą niektóre zdjęcia w tym artykule.
Zamiast chodzić do sklepu, piekę bułki sama. Używam tylko 6 składników, smak rozkłada na łopatkiJak zrobić naleśniki z nadzieniem z bananów?
Składniki na naleśniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 pełna szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 300 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 3-4 banany
- 1-2 łyżk1 masła
- 1-2 łyżki miodu
Pyszne naleśniki na słodko krok po kroku
Do miski wbij w całości 3 jajka. Dodaj do nich oba rodzaje cukru oraz sól. Wymieszaj na puszystą masę za pomocą rózgi kuchennej.
Do składników na naleśniki zacznij stopniowo dodawać mleko. Mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Następnie przesiej do miski 1 szklankę mąki. Wymieszaj, a na koniec przetrzyj ciasto przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek.
Do ciasta na naleśniki dolej słodką śmietankę. Dolej także 1 łyżkę oleju. Połącz wszystkie składniki i odstaw ciasto pod przykryciem na 15-20 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu smaż z niego naleśniki na patelni przykrytej cieniutką warstwą oleju.
Kiedy naleśniki będą już gotowe, przygotuj bananowe nadzienie. Owoce obierz i przekrój w poprzek na 2 równe połowy. Następnie każdą z nich podziel na pół wzdłuż.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Owce usmaż z obu stron na złocisty kolor. Na koniec każdą połówkę zawiń w całości w jeden naleśnik. Przed podaniem udekoruj odrobiną płynnego miodu.
Jeśli lubisz słodkości, pokochasz te proste wafle. Sprawdź, co wiesz o specjałach na Tłusty Czwartek.