Taką zapiekankę robię co roku na Środę Popielcową. Jest ekspresowa i bez grama mięsa
Ledwo pożegnaliśmy tłusty czwartek, a na horyzoncie pojawił się inny ważny dzień, czyli Środa Popielcowa. Jest to pierwszy dzień postu, więc obowiązuje wtedy zakaz spożywania mięsa. Jeżeli nie wiesz, co wtedy przygotować, poznaj nasz przepis. Przygotowany według niego obiad na Środę Popielcową spodoba ci się na tyle, że będziesz robić go znacznie częściej.
Najlepszy obiad na środę popielcową
W tym roku Środa Popielcowa odbywa się 5 marca. Dla chrześcijan to ważny dzień, bo rozpoczyna 40-dniowy Wielki Post, podczas którego nie można brać udziału w hucznych imprezach, a także należy ograniczyć ilość spożywanych posiłków. Post ma przyczynić się do przemiany wewnętrznej wiernych.
Rygorystycznym ograniczeniom objęty jest także Popielec, w który obowiązuje tak zwany – ścisły post. W ten dzień w ogóle nie można spożywać mięsa. Dla wielu stanowi to spory problem, a przygotowanie obiadu dla całej rodziny staje się sporym wyzwaniem. Na całe szczęście my wiemy, tak temu zaradzić. W dalszej prezentujemy przepis na obiad na Środę Popielcową. Dzięki niemu w łatwy sposób można przygotować zapiekankę, która swoim smakiem zachwyci każdego. Koniecznie przygotuj ją w ten wyjątkowy dzień, a się nie zawiedziesz. Szczególnie że przyrządzenie zajmuje tylko chwilę.

Z czego składa się zapiekanka na Środę Popielcową?
Zapiekanka przygotowana na Środę Popielcową składa się z makaronu oraz warzyw. W smaku przeważać będą pomidory, ale w daniu znajdą się także, takie składniki jak pieczarki, cukinia, papryka oraz cebula. Niezbędne będą także przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Składników jest całkiem sporo, ale nie kosztują zbyt wiele, więc obiad przygotujesz nie tylko łatwo, ale i tanio. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 300 g makaronu typu świderki
- 1 puszka krojonych pomidorowych
- 400 g pomidorów koktajlowych
- 300 g startego sera cheddar
- 250 g pieczarek
- 250 g cukini
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka lubczyku
- pieprz
- sól

Zapiekanka makaronowa z warzywami – przepis
Przygotowanie obiadu rozpocznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę, cukinie oraz pieczarki pokrój w kostkę. Pomidory koktajlowej przekrój na pół. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa przełóż do miski.
Do miski dodaj pomidory z puszki i wlej oliwę. Całość dopraw ziołami prowansalskimi, lubczykiem, pieprzem i solą. Wymieszaj składniki.
Do miski przełóż odcedzony makaron i wymieszaj. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego i równomiernie je rozprowadź. Wierzch obsyp startym cheddarem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, wstaw do niego naczynie i piecz zapiekankę przez 45 minut. Gotową podawaj na obiad.
Wypróbuj także przepis na flaczki oraz poznaj sposób na zapiekaną karkówkę .
