Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odmładza i działa zbawiennie na wątrobę. „Żywy ocet" zrobisz w domu z zaledwie 4 składników
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 02.03.2025 17:37

Odmładza i działa zbawiennie na wątrobę. „Żywy ocet" zrobisz w domu z zaledwie 4 składników

Płyn w zamkniętym słoiku
Fot. Shutterstock

Czy wiedzieliście, że istnieje napój, który może odmładzać skórę i dobrze wpływać na zdrowie? Ma moc spłycania zmarszczek i odciążania wątroby. Poza tym ma wiele właściwości prozdrowotnych, a w Polsce staje się bardzo popularny. Ponadto można go przygotować samodzielnie w domu. Koniecznie musicie go wypróbować. 

Kombucha napojem odmładzającym

Kombucha ma swoje korzenie w Japonii, a jej przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczą do tego jedynie dwa składniki, jakimi są klasyczna, sypana herbata oraz grzyb kombuchy, znany również jako SCOBY, który pełni rolę startera. Można go łatwo zdobyć, przeszukując aukcje internetowe czy też odwiedzając sklepy ze zdrową żywnością

Kombucha umieszczona w trzech słoikach
Fot. Canva

Proces powstawania kombuchy nie jest długi, trwa jedynie kilka dni i jest gotowa do spożycia, gdy przybiera słodko-kwaśny smak. Jeżeli jednak zbyt długo pozostanie w procesie fermentacji, staje się całkowicie kwaśna. Nie ma jednak potrzeby, by ją od razu wylewać. W takiej sytuacji powstaje ocet z kombuchy, który można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.

Kombucha umieszczona w słoiku
Fot. Canva
Becia pokazała swój przepis na ciasto pomarańczowe. Zajmuje 10 minut i zawsze się udaje

Jakie są właściwości kombuchy?

Kombucha ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego też przyjęła również nazwę “żywy ocet”. Dlaczego akurat taką? Spieszymy z wyjaśnieniami. Ten napój przechodzi przez proces fermentacji, a w pierwszej kolejności należy wspomnieć, że ma on właściwości probiotyczne. 

Spożywanie octu z kombuchy przynosi znakomite korzyści dla jelit, które często określane są mianem „drugiego mózgu”. Odbudowuje on florę jelitową, kluczową nie tylko dla prawidłowego trawienia, ale także dla wsparcia systemu odpornościowego. Dodatkowo pozwala nam pozbyć się problemów z układem trawiennym, co ułatwia osiągnięcie wymarzonej sylwetki.

Ponadto taki napój bez problemu można przygotować samemu w domu, ponieważ nie jest to skomplikowane i nie potrzeba do tego dużej ilości składników.

Dalsza część tekstu pod filmem

Kombucha produktem prozdrowotnym

Warto przygotować kombuchę, aby przekonać się na własne oczy, czy przynosi oczekiwane efekty. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników

Składniki:

  • 1 grzybek kombucha
  • 6 łyżek sypkiej herbaty zaparzonej w 1 litrze wody filtrowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 litra wody filtrowanej, źródlanej lub mineralnej

Jak przygotować kombuchę?

Kombucha jest łatwa w przygotowaniu, jednak zajmuje to kilka dni

W pierwszej kolejności parzymy herbatę, słodzimy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy tak się stanie, dolewamy wodę tak, aby uzyskać 3,5 litra napoju

W kolejnym kroku wkładamy kombuchę, przykrywamy ściereczką, po czym spinamy całość gumką i odstawiamy na 7-14 dni

Po upływie tego czasu napój przelewamy do butelek. 

Jak stosować ocet z kombuchy? To bardzo proste. Można między innymi dodawać go do sałatek lub sosów, ewentualnie jako przyprawę do mięs. Ponadto można być on suplementem diety, wtedy wystarczy rozpuścić jedną łyżeczkę kombuchy w szklance wody i pić codziennie. 

Kombucha umieszczona w butelce
Fot. Canva

Sprawdź przepis na zupę, która pomaga na wzdęcia i ból. Zobacz, jaki owoc jest dobry na odchudzanie