Smakosze.pl Przepisy Taki pieczony schab podam w tym roku na obiad na Wszystkich Świętych. Nie ma lepszego przepisu
Fot. Canva/Dayandnightimages

Taki pieczony schab podam w tym roku na obiad na Wszystkich Świętych. Nie ma lepszego przepisu

5 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co podać na obiad na Wszystkich Świętych? Przygotuj smaczny i rozgrzewający schab, który zachwyci całą rodzinę. Zrób go z tego przepisu, a domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Nie ma lepszego patentu na obiad.

Zaskakujący obiad na Wszystkich Świętych

Długotrwała wizyta na cmentarzach we Wszystkich Świętych sprawia, że do domu wracamy nie tylko przemarznięci do szpiku kości, ale też głodni. Oba problemy można rozwiązać w łatwy sposób. Nic przecież nie rozgrzewa lepiej i syci jak dobry obiad.

Szczególnie jeżeli na ten posiłek przyrządzisz pieczony schab. Przepis jest nieskomplikowany, a cza przygotowania jest ograniczony do minimum. Dlatego przygotuj go na obiad na Wszystkich Świętych, a każdy będzie zadowolony.

schab.jpg
Fot. Canva/robert6666
Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej

Schab, kilka składników i obiad gotowy

Schab kup dobrej jakość i zadbaj o to, aby był świeży. Wtedy w połączeniu z niezbędnymi składnikami będzie smakował doskonale. Do tych produktów należą przede wszystkim przyprawy, które po pierwsze - nadają mięsu smak, a po drugie - aromat, który będzie kusił z dalej. Proporcje i składniki poznasz, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Z kolei przepis znajdziesz w dalszej części tekstu.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól
  • mielona słodka papryka
  • rozmaryn
  • rękaw do pieczenia

Przepis na pieczony schab

Schab dokładnie umyj, a następnie wytrzyj. Mięso przełóż do miski. Wsyp sól, majeranek, rozmaryn i mieloną słodką paprykę. Przyprawy dokładnie wetrzyj w mięso z każdej strony. Natnij mięso i w każdy otwór włóż po ząbki czosnku. Schab pozostaw na 2 godziny.

Po tym czasie przełóż go do rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknij i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Włóż go do piekarnika, a następnie ustaw na 200 stopni i piecz przez około 1,5 godziny. Mięso powinno zarumienić się z wierzchu i oznacza to, że jest gotowe do spożycia. Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

obiad schab.jpg
Fot. Canva/from_my_point_of_view
Kotlety mielone robię inaczej, niż wszyscy. Przepis mam z zeszytu babci
Lepsze i zdrowsze od zwykłych placków ziemniaczanych. Ten przepis jest nieśmiertelnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy