Smakosze.pl Przepisy Taki sernik bez pieczenia robiła moja babcia. Zawsze na Wielkanoc znikał ze stołu jako pierwszy
YouTube/@Alina w kuchni

Taki sernik bez pieczenia robiła moja babcia. Zawsze na Wielkanoc znikał ze stołu jako pierwszy

26 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Każdy pamięta z czasów dzieciństwa jakiś specjalny przysmak. W moim przypadku jest to sernik od mojej babci. Jej ciasto bez pieczenia po dziś dzień nie ma sobie równych. Chcesz wiedzieć jak je zrobić? Zapraszam do dalszej lektury.

Najlepsze ze świątecznych ciast

Od lat sernik z przepisu mojej babci podbija serca całej rodziny. Jest jedynym ciastem, które od razu znika z wielkanocnego stołu. Jego sekretny smak tkwi w serowo- pomarańczowym kremie oraz w samym przygotowaniu. Dasz wiarę, że nie potrzeba do niego piekarnika?

Babcia robiła ten sernik w nietypowy sposób. Według jej przepisu należy go bowiem ugotować. Ten proces sprawia, że ciasto nabiera idealnej i gładkiej konsystencji. Musisz wypróbować ten przepis na Wielkanoc.

twaróg.jpg
Canva/@papkin

Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Od razu ostrzegła konsumentów. „Tego nie można nazwać serem!"

Składniki inne niż zazwyczaj

Składniki na ten sernik są nieco inne niż na jego tradycyjny odpowiednik. Dlatego dokładnie sprawdź listę poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Produktów jest sporo, ale tylko dzięki nim ciasto naprawdę smakuje wyśmienicie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Alina w kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 250 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml sou z pomarańczy
  • 60 g masła
  • 80 g mąki
  • wiórki kokosowe

Przepis na gotowany sernik

Zacznij od wlania mleka do miski. Wsyp dwa opakowania budyniu oraz wbij jajka . Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Do drugiej miski wsyp mąkę. Wlej do niej 100 mililitrów soku pomarańczowego . Połącz oba składniki.

Twaróg przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia . Kiedy zacznie robić się płynny, wsyp 200 gramów cukru . Dokładnie wymieszaj i wlej mleko z budyniem. Gotuj do momentu zgęstnienia, przez cały czas mieszając . Odstaw do wystygnięcia.

Do drugiego garnka wlej sok pomarańczowy oraz ten wymieszany razem z mąką. Podgrzewaj na małym ogniu . Wsyp 50 gramów cukru i wymieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Kiedy masa zgęstnieje, dodaj masło i podgrzewaj do momentu jego rozpuszczenia.

Blachę ciasta wyłóż papierze do pieczenia. Na jej spodzie ułóż herbatniki. Następnie rozłóż na niej równomiernie masę z twarogu . Przykryj ją masą pomarańczową.

Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. Sernik włóż na 5 godzin do lodówki . Gotowe ciasto krój na kawałki i częstuj gości. Będą zachwyceni. Sprawdź, jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia oraz wypróbuj przepis na pyszną karpatkę .

masa twarogowa.jpg
YouTube/@Alina w kuchni
Zabielam pomidorową składnikiem, o którym nikt by nie pomyślał. Śmietana się schowa
To mój sprawdzony sposób na schabowe z niedzieli. Nabierają nowego smaku i są soczyste, jak nigdy wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy