Ten przepis na karpatkę dostałam od cioci. W tym roku zrobię ją na Dzień Kobiet
Dzień Kobiet coraz bliżej i z tej okazji upiekę karpatkę. Ciasto zachwyca lekkością i tym samym przypomina apetyczną chmurkę. Polecam przepis, z którym każdy sobie poradzi. Ciasto wyjdzie, że palce lizać.
Karpatka lekka jak chmurka
Czy świętujecie Dzień Kobiet? To zawsze dobra okazja, by upiec pyszne ciasto i cieszyć się jego smakiem. Ja w tym roku skorzystam z przepisu, który dostałam od cioci. Zna się ona doskonale na wypiekach, które każdego zachwycają smakiem. Upiekę karpatkę, która wyróżnia się puszystością i delikatnością.
Ciasto jest jak chmurka i trudno mu się oprzeć. Będzie idealne na Dzień Kobiet. Karpatka z puszystym kremem budyniowym zachwyci nie tylko panie, ale też panów. Każdy, kto spróbuje tego deseru, poprosi o dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Słodka chwila. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Od lat robię placki ziemniaczane według zasady 1:1. Wychodzą zawsze idealnie chrupiące Dereń jadalny kwitnie już w marcu. Jego owoce są obłędneJak upiec karpatkę?
Składniki na ciasto parzone:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka wody
- 120 g masła
- 5 średnich jajek
- sól
Składniki na krem budyniowy:
- 1 ½ litra mleka
- 3 budynie
- 130 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 5 żółtek
- 250 g masła
Przygotowanie ciasta zacznij od wlania do rondelka szklanki wody, dodaj masło i szczyptę soli. Gotuj do rozpuszczenia i wsyp mąkę. Ciągle mieszaj, a gdy składniki połączą się, ciasto parz na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie przełóż je do miski i zostaw do ostudzenia.
Teraz przyrządź budyń do kremu. Do garnka wlej litr mleka i zagotuj je. Do miski wbij żółtka i wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Składniki zmiksuj i wlej do nich szklankę zimnego mleka. Wsyp mąkę, budynie i zmiksuj. Dolej drugą szklankę zimnego mleka i nadal miksuj.
Karpatka najlepsza na Dzień Kobiet
Masę budyniową wlej do gotującego się mleka i energiczne mieszaj, by nie powstały grudki. Od chwili zagotowania masę gotuj jeszcze około 2 minut. Przełóż ją do miski i przykryj folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Budyń odstaw na co najmniej 8 godzin. Blaszki o wymiarach 22 x 34 wysmaruj masłem. Do przestudzonego ciasta parzonego dodaj stopniowo 5 jajek i wszystko miksuj.
Po dodaniu ostatniego jajka miksuj jeszcze przez 6 minut, by ciasto napowietrzyć. Następnie podziel ciasto na dwie części i ułóż w blaszkach. Piecz w 200 stopniach przez około 35 minut. Teraz przygotuj krem budyniowy. Masło zmiksuj na puch i dodawaj po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Gotowy krem wyłóż na ciasto, rozprowadź, przykryj drugim ciastem i wstaw do lodówki na całą noc. Pisaliśmy o tym, po jaką herbatę nie powinniśmy sięgać. Podawaliśmy przepis na pyszną roladę śniadaniową.
Źródło: YouTube/@sodkachwila1723
Zdjęcia: screen YouTube/@sodkachwila1723