Taki sernik z jagodami robię raz na kilka dni. Rodzina wciąż o niego prosi
Oto przepis na idealnie puszysty pieczony sernik na kruchym spodzie. W sezonie na świeże owoce warto przygotowywać go często. Delikatna kremowa struktura jest świetnym tłem dla wyrazistych, słodko-kwaśnych owoców.
Sernik z jagodami
Jagody to chyba najbardziej wdzięczne owoce, z którymi można przygotować sernik. W czasach, kiedy wszechobecne całoroczne borówki amerykańskie zepchnęły na margines ten tradycyjny polski owoc, chwytajmy się go w letnim sezonie. Mniejsze od amerykańskich, polskie borówki są pełne smaku, a ponieważ są zbierane po lasach, mamy właściwie pewność, że nie są w żaden sposób opryskiwane.
Taki sernik oczywiście równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie innych owoców , które dobrze znoszą pieczenie. Można więc przyrządzić z tego samego przepisu chociażby sernik wiśniowy. Ważne, by dobrze zbalansować słodycz z owoców i z cukru, który dodajemy do ciasta. W podanych proporcjach dobrze sprawdza się raczej z bardziej kwaskowatymi dodatkami.
Sernik według Heni
Henia Foks, z której kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu , podpowiada sposób na serową masę , jeśli nie mamy do dyspozycji miksera. Należy wtedy osobno trzy razy przepuścić ser przez maszynkę do mielenia, osobno ubić pianę z białek , a potem delikatnie połączyć je w jedną, puszystą masę serową.
Składniki
- 0,8 kg twarogu
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 jajko + 6 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml rozpuszczonego masła
- 200 ml śmietanki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki kisielu
- Szczypta soli
Przepis na sernik z owocami
Jagody dokładnie dwa razy płuczemy , osuszamy i zasypujemy w misce dwiema łyżkami kisielu. Mieszamy i odstawiamy na bok. W osobnej misce przygotowujemy ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy jajko, olej i ½ szklanki cukru. Całość wyrabiamy łyżką, a później ręką. Mimo że ciasto zawiera proszek do pieczenia, będzie miało kruchą strukturę. Wyrabiamy je na gładką masę i formujemy w kulę.
W mikserze łączymy pozostałe składniki: twaróg, 6 białek (jeśli jajka są małe, może być potrzebnych nawet 8), śmietankę, szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż uzyskamy gładką, lejącą i puszystą masę.
Z ciasta odkładamy na bok jedną trzecią. Większą częścią wykładamy dno tortownicy wyściełanej papierem do pieczenia. Na ciasto wysypujemy jagody i rozprowadzamy je równomierną warstwą. Na wierzch wylewamy masę serową.
Zwieńczeniem sernika jest pokruszona z wierzchu pozostała część ciasta. Po położeniu tej warstwy wstawiamy ciasto na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni . Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez kolejne pół godziny.
Wypróbuj też przepisy na pasztet z pieczarek i wątróbki według Strzelczyka i sałatkę marynowaną z pomidorów i cebuli .