Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Gessler bije na alarm. To najgorsze, co można dodać do rosołu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.07.2024 13:38

Gessler bije na alarm. To najgorsze, co można dodać do rosołu

mgada gessler i rosół
fot. canva; facebook.com/magdagessler.official

Magda Gessler, jak zawsze na straży naszych kulinarnych tradycji, przestrzega przed jednym składnikiem rosołu. Jej zdaniem skład zupy, którą gotuje się w wielu polskich domach, daleko odbiega od ideału. Warto postawić na wyższą jakość, nawet za pewną cenę.

Gessler o rosole

Można chyba powiedzieć, że nie ma dwóch takich samych rosołów. Większość ma jakiś sekretny składnik, a na pewno każdy ma kanon składników, bez których ani rusz. Należą do nich także proporcje mięsa.

W wielu domach do tych składników należy kura. W sklepach łatwo nawet kupić tzw. porcje rosołowe – mięso tego gatunku drobiu, które zostało na korpusie i trudno wykorzystać je do innych zastosowań kulinarnych. Tymczasem  Magda Gessler uważa, że tradycyjny rosół z kury powinien odejść do lamusa.

rosół z makaronem
fot. Canva
Strzelczyk wymieszał pieczarki z wątróbką. Takiego pasztetu Polska jeszcze nie widziała

Rosół bez kury

Tak przynajmniej powiedziała w jednym z wywiadów dla Wirtualnej Polski. W swoim stylu barwnie skrytykowała produkt: 

Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon”. 

Wskazała przy tym inne rodzaje drobiu.

Rzeczywiście, zarzuty, że kurczaki to najbardziej naszprycowane antybiotykami i hormonami wzrostu mięso na rynku, wracają regularnie. Gessler poleca więc używać np. kaczki, mięsa drobiowego, ale o zupełnie innym charakterze, lub samej wołowiny.

Idealny rosół według Magdy Gessler

W sieci natknąć się można na dziesiątki przepisów na rosół przypisywanych Magdzie Gessler. Nie ma w tym nic dziwnego. Przez lata swojej medialnej kariery, zarówno w programach kulinarnych, jak i nawet w „Kuchennych rewolucjach" zaproponowała ich wiele. Część z nich zawiera mięso kurczaka.

W Delikatesach u Fukiera, sklepie pod marką jej flagowej restauracji, można kupić za 65 zł słoik czystego rosołu na wielu mięsach. Według deklaracji ma on skład:

Szponder wołowy, goleń wołowa, ogony wołowe, kości cielęce, kura wiejska, kaczka, gicz cielęca

Na obronę celebrytki można chyba powiedzieć, że wiejska kura, w domyśle: z uprawy ekologicznej, jest raczej mięsem niż hormonem.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z pomidorów i cebuli i marynowaną czerwoną cebulkę.

mięso na rosół
fot. Canva