Smakosze.pl Przepisy Takie ciasto w tym roku podam na Dzień Matki. Do jego zrobienia nie potrzeba piekarnika
Fot. YouTube/Mążprzygarach

Takie ciasto w tym roku podam na Dzień Matki. Do jego zrobienia nie potrzeba piekarnika

19 maja 2024

Już za tydzień Dzień Matki. Z tej okazji warto przygotować apetyczne ciasto dla naszych kochanych Mam. Malinowa chmurka bez pieczenia będzie tu idealnym wyborem. Poznaj przepis na ten wspaniały smakołyk.

Malinowa chmurka dla każdej Mamy

Czy macie już pomysł na niespodziankę dla Mam na 26 maja? W Dzień Matki każda Mama ucieszy się z pysznej niespodzianki . Co warto przyrządzić z tej okazji? Zrobię malinową chmurkę, która jest wyjątkowym ciastem bez pieczenia.

Jest pełne malin, bezików i galaretki malinowej. Do tego smakowity spód i płatki migdałowe na wierzchu tego ciasta bez pieczenia. Dlatego poznaj prosty przepis na ten słodki smakołyk. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Maż przy garach. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

maliny
Fot. YouTube/Mążprzygarach
Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada

Jak zrobić malinową chmurkę bez pieczenia?

Składniki:

  • 160 g podłużnych biszkoptów
  • 600 g mrożonych malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 700 ml gorącej wody
  • 12 g żelatyny w proszku
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
  • 40 g bezików
  • 30 g płatków migdałowych

Przygotowanie ciasta zacznij od wlania 700 ml wody do dużej miski. Wsyp galaretki malinowe i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw, by lekko stężała i w tym czasie przygotuj blaszkę o wymiarach 18 x 28 cm . Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej biszkopty, a następnie do galaretki dodaj maliny i wymieszaj.

Galaretkę wyłóż na biszkopty w blaszce. Teraz do niedużej miski wlej 100 ml gorącej wody i wsyp 12 g żelatyny. Wymieszaj i odstaw, by żelatyna lekko ostygła. Następnie do dużej miski wlej śmietankę, wsyp cukier puder i dodaj pastę waniliową. Możesz ją zastąpić cukrem waniliowym. Składniki ubijaj, aż śmietana będzie gęsta.

Malinowa chmurka najlepsza na Dzień Matki

Śmietanę przestań ubijać, gdy zacznie się robić sztywna. Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany, by ją zahartować. Potem wymieszaj i wlej do miski z ubitą śmietaną . Cały czas ją ubijaj podczas dodawania. Śmietanę od razu wylej na galaretkę w blaszce. Wyrównaj powierzchnię ciasta i dodaj pokruszone bezy.

Posyp płatkami migdałowymi i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Jednak mogą wystarczyć nawet 3 godziny w lodówce. Podawaj z filiżanką gorącej kawy . Malinowa chmurka zachwyca smakiem i delikatnością. Przygotuje to ciasto dla swojej Mamy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wartościowy kisiel z przepisu Danuty Martyniuk. Informowaliśmy o rewolucji przeprowadzonej przez Magdę Gessler i oburzeniu internautów.

malinowa chmurka
Fot. YouTube/Mążprzygarach

Źródło: YouTube/Mążprzygarach

Zdjęcia: screen YouTube/Mążprzygarach

Henia pokazała swój sposób na chlebek z patelni. Na śniadanie nie ma niczego lepszego
Siekam, a potem sypię do mizerii. W tej wersji smakuje mi najlepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy