Henia pokazała swój sposób na chlebek z patelni. Na śniadanie nie ma niczego lepszego
![chlebek z patelni](https://images.iberion.media/images/1920/sniadanie_ea91cec9bb.jpg)
Ulubienica polskich gospodyń Henia Foks jest zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni. Jednak niektóre jej przepisy mogą zaskakiwać. Jednym z nich jest ten przepis na niezwykły chrupiący chlebek orkiszowy, pyszny i tak prosty, że niemal trudno uwierzyć.
Orkiszowy chlebek na śniadanie
Orkisz to jedno z tych zbóż, które mogą kryć się pod zagadkową nazwą „pradawnych odmian pszenicy”, znaną nam z półek supermarketów. Rzeczywiście, popularny setki lat temu, a dziś dopiero odzyskujący miejsce na scenie używanych przez nas mąk, zasługuje, by zwrócić na niego uwagę. Jako „pradawny” jest przecież mało zmodyfikowany, a to oznacza między innymi łagodniejszy dla naszego żołądka.
Dlatego warto sięgać po dawne zboża i korzystać z ich dobrodziejstw zwłaszcza teraz, kiedy standardowe mąki, na których można polegać, da się kupić nawet w dyskontach. Po jedną z takich mąk sięgnęła Henia Foks i zaprezentowała przepis na szybkie śniadaniowe wypieki.
![składniki na chlebek](https://images.iberion.media/images/origin/chleb2_6d83e130a6.jpg)
Chrupkie pieczywo Heni
Przekąska, którą proponuje kucharka, nie dla każdego będzie zresztą chlebem. To przaśne placki z trzech składników, które poleca ona przyprawić ziołami. Sprawdzą się one więc zarówno jako sposób na śniadanie czy drugie śniadanie, jak i jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska.
Składniki
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ½ szklanki gorącej wody
- 30 ml oliwy
- Sól i wybrane zioła (np. rozmaryn i suszony czosnek)
Szybki chleb na śniadanie
Niewątpliwą zaletą tego chlebka jest to, jak szybko można go przyrządzić. Mąkę mieszamy z solą w misce i dodajemy szklankę gorącej wody. Szpatułką mieszamy ciasto, dodajemy oliwę i wybrane zioła i wciąż mieszamy, tak długo, aż składniki się połączą.
Ciasto będzie dość rzadkie i będzie lepiło się do rąk. Odstawiamy je, by odpoczęło przez ok. 15 minut. Oprószamy mąką stolnicę albo blat, wyjmujemy ciasto i obsypujemy je mąką. Dzielimy masę na mniejsze części, każdą z nich wałkujemy. Można pomóc sobie, wykrawając albo wycinając miseczką okrągłe placki.
Placki pieczemy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni na palniku o średniej mocy. Wypiekamy z obu stron, aż będą przyrumienione i piegowate. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wypróbuj też przepisy na niezwykły kisiel Danuty Martyniuk i dżem z truskawek bez cukru.
![ciasto na chlebek](https://images.iberion.media/images/origin/chleb3_67f04374ba.jpg)
![sernik baskijski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_9ce33909f5.jpg)
![domowy chleb](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_chleb_710e89327b.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![kisiel](https://images.iberion.media/images/origin/kisiel_55c542ac95.jpg)
![Magda Gessler](https://images.iberion.media/images/origin/Magda_Gessler_6f9cdfa418.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_d43c0e42a8.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_73adb630ae.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_b85d04e79a.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_1d197df9a9.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![delicje na blasze](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_ea6858bcba.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_0158bb5d8a.jpg)
![jajka na mięsie mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/klops1_238cd0bf93.jpg)
![placki z ziemniaków i Tomasz Strzelczyk](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_a320763644.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![jajka po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/jajka1_3df867c9c2.jpeg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe1_cb21986d96.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_c9a803dd60.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![Chleb w Lidlu](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_79cb077708.png)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Grzyb](https://images.iberion.media/images/origin/Grzyb_c5b29354a8.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_8b85d32ccc.jpg)
![Drożdże](https://images.iberion.media/images/origin/drozdze_2_cc30db7f33.jpg)
![czyszczenie piekarnika](https://images.iberion.media/images/origin/czyszczenie_piekarnika_f85066884d.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)