Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia pokazała swój sposób na chlebek z patelni. Na śniadanie nie ma niczego lepszego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.05.2024 08:09

Henia pokazała swój sposób na chlebek z patelni. Na śniadanie nie ma niczego lepszego

chlebek z patelni
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Ulubienica polskich gospodyń Henia Foks jest zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni. Jednak niektóre jej przepisy mogą zaskakiwać. Jednym z nich jest ten przepis na niezwykły chrupiący chlebek orkiszowy, pyszny i tak prosty, że niemal trudno uwierzyć.

Orkiszowy chlebek na śniadanie

Orkisz to jedno z tych zbóż, które mogą kryć się pod zagadkową nazwą „pradawnych odmian pszenicy”, znaną nam z półek supermarketów. Rzeczywiście, popularny setki lat temu, a dziś dopiero odzyskujący miejsce na scenie używanych przez nas mąk, zasługuje, by zwrócić na niego uwagę. Jako „pradawny” jest przecież mało zmodyfikowany, a to oznacza między innymi łagodniejszy dla naszego żołądka.

Dlatego warto sięgać po dawne zboża i korzystać z ich dobrodziejstw zwłaszcza teraz, kiedy standardowe mąki, na których można polegać, da się kupić nawet w dyskontach. Po jedną z takich mąk sięgnęła Henia Foks i zaprezentowała przepis na szybkie śniadaniowe wypieki.

składniki na chlebek
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Siekam, a potem sypię do mizerii. W tej wersji smakuje mi najlepiej

Chrupkie pieczywo Heni

Przekąska, którą proponuje kucharka, nie dla każdego będzie zresztą chlebem. To przaśne placki z trzech składników, które poleca ona przyprawić ziołami. Sprawdzą się one więc zarówno jako sposób na śniadanie czy drugie śniadanie, jak i jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska.

Składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 30 ml oliwy
  • Sól i wybrane zioła (np. rozmaryn i suszony czosnek)

Szybki chleb na śniadanie

Niewątpliwą zaletą tego chlebka jest to, jak szybko można go przyrządzić. Mąkę mieszamy z solą w misce i dodajemy szklankę gorącej wody. Szpatułką mieszamy ciasto, dodajemy oliwę i wybrane zioła i wciąż mieszamy, tak długo, aż składniki się połączą.

Ciasto będzie dość rzadkie i będzie lepiło się do rąk. Odstawiamy je, by odpoczęło przez ok. 15 minut. Oprószamy mąką stolnicę albo blat, wyjmujemy ciasto i obsypujemy je mąką. Dzielimy masę na mniejsze części, każdą z nich wałkujemy. Można pomóc sobie, wykrawając albo wycinając miseczką okrągłe placki.

Placki pieczemy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni na palniku o średniej mocy. Wypiekamy z obu stron, aż będą przyrumienione i piegowate. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wypróbuj też przepisy na niezwykły kisiel Danuty Martyniuk i dżem z truskawek bez cukru.

ciasto na chlebek
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl