Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Danuta Martyniuk robi kisiel z niezwykłego składnika. Ma ogrom cennych właściwości
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.05.2024 19:36

Danuta Martyniuk robi kisiel z niezwykłego składnika. Ma ogrom cennych właściwości

kisiel
Fot. Canva/Natalikaevsti, Facebook/Pytanie na śniadanie

Danuta Martyniuk schudła 15 kilogramów i postawiła na zdrową dietę. Przyrządza też kisiel ze składnika, któremu nie brakuje cennych właściwości. Poznaj przepis Danuty Martyniuk i przyrządź kisiel, który doda zdrowia.

Danuta Martyniuk na zdrowej diecie

Danuta Martyniuk zrzuciła już ponad 15 kilogramów i jest na diecie, z której wyeliminowała ziemniaki i ograniczyła jedzenie masła. Ostatni posiłek zjada o godzinie 18. Wybiera kanapkę z chudą wędliną. Wartościowe składniki sprawiają, że żona gwiazdora disco-polo w zdrowy sposób gubi zbędne kilogramy.

Danuta Martyniuk nie żałuje sobie jednak pewnego produktu. Na śniadanie wybiera kisiel, który przygotowuje z siemienia lnianego. Jest ono bardzo zdrowe i bogate w błonnik pokarmowy. W siemieniu lnianym znajdziemy też kwasy tłuszczowe omega-3, związki bioaktywne i białko roślinne.

siemię lniane
Fot. Canva/Jiri Hera
Gessler w ogniu krytyki internautów. “Chyba najgorsza rewolucja, jaką widziałem”

Kisiel z siemienia lnianego doda zdrowia

Kisiel z siemienia lnianego chroni układ pokarmowy. Osłania śluzówkę, gardło i łagodzi zgagę. Podczas diety odchudzającej zapewnia też poczucie sytości. Dziennie możemy zjeść od 1 do 2 łyżek siemienia lnianego. Jak przyrządzić siemię lniane?

Można zmieszać je z wodą, ale nie będzie to zbyt smaczne. Dlatego warto przyrządzić kisiel, tak jak robi to Danuta Martyniuk. Jest on pełen smaku, wartości odżywczych i warto włączyć go do diety. Taki kisiel zjemy z apetytem. Poniżej znajdziesz przepis Danuty Martyniuk na kisiel z siemienia lnianego. 

Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego z przepisu Danuty Martyniuk?

Składniki:

  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • ulubione owoce
  • miód

Przygotowanie kisielu zacznij od wsypania siemienia lnianego do rondelka z wodą. Gotuj przez 15 minut i mieszaj. Podsmaż pokrojone ulubione owoce aż się rozpadną. Przełóż je do rondelka, a gdy ostygną możesz posłodzić miodem.

Taki kisiel jest pełen wartości odżywczych i zapewni uczucie sytości. Pełen smaku będzie znakomitym uzupełnieniem diety odchudzającej. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chleb bez pieczenia.Podawaliśmy przepis Remigiusza Rączki na sałatkę z mniszka. 

kisiel
Fot. Canva/DVB60

Źródło: beszamel.se.pl