Smakosze.pl Przepisy Takie kluski robiła zawsze moja mama. Proste i przepyszne, smak dzieciństwa
Fot. youtube.com/gotujzbozenka

Takie kluski robiła zawsze moja mama. Proste i przepyszne, smak dzieciństwa

18 lutego 2025

Pyszne kluski kładzione z przecieranych ziemniaków to nie tylko idealny dodatek do obiadu, lecz także szybka przekąska. Są pełnym posiłkiem zwłaszcza jeśli dodać do nich boczek. Tak jest i w naszym wydaniu tego tradycyjnego dania.

Kluski kładzione z surowych ziemniaków

Kluski kładzione to potrawa, która niejedno ma imię. Niektórzy zapewne znają tylko wersję mączną. Można jednak przygotować kładzione kluski z przecieranych surowych ziemniaków. Stąd nazywamy je także przecierakami.

Ciasto na takie kluski przypomina nieco to na placki ziemniaczane . Żeby kluski nabrały odpowiedniego kształtu, musi być jednak gęściejsze . Kluski gotujemy we wrzątku, a następnie okraszamy podsmażonym boczkiem.

kluski z mięsem
Fot. Canva
Anulował paragony, ukradł prawie 100 tys. złotych. Ten proceder mrozi krew w żyłach

Przecieraki kładzione

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj z Bożenką. Autorka pokazuje podstawowy przepis na tę tradycyjną potrawę. Kluski takie będą też świetne np. jako dodatek do gulaszu czy czerwonego barszczu .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ¾ kg ziemniaków
  • 250 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 300-400 g mąki
  • Sól
masa na kluski
Fot. youtube.com/gotujzbozenka

Kluski ziemniaczane

Ziemniaki ścieramy na tarce podobnie jak te na placki ziemniaczane. Wyrzucamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką i wykręcamy, by wycisnąć wodę do naczynia.

Starte ziemniaki przekładamy do miski . Z naczynia z sokiem z ziemniaków ostrożnie zlewamy wodę, a do masy dodajemy osad z dna. Wbijamy jajka i mieszamy, a następnie dodajemy mąkę.

Ciasto powinno być na tyle gęste, by nie rozwalało się, kiedy surowe kluski wrzucamy do wrzątku. Ziemniaki najlepiej kupić mączyste , opisane jako te na kluski. Jednak w zależności od ilości wody w kartoflach dodajemy odpowiednią ilość mąki.

kładzenie klusek
Fot. youtube.com/gotujzbozenka

Gotujemy kluski kładzione

Boczek kroimy w słupki i wrzucamy na zimną patelnię . Stawiamy na palniku i smażymy, aż będzie rumiany. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i wszystko dusimy, aż cebula będzie miękka, a boczek chrupiący.

W garnku zagotowujemy wodę i solimy. Masę ziemniaczaną nakładamy łyżką lub układamy warstwą na desce, a z niej spychamy po małej porcji łyżką do wody .

Kluski gotujemy przez ok. 8 minut od wypłynięcia . Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Zalewamy wytopionym boczkiem z cebulą i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na dietetyczną zupę z soczewicy i rosół Ewy Wachowicz na obierkach z ziemniaków .

kluski z boczkiem
Fot. Canva
Odchudza, wzmacnia kości i odporność. Powinieneś posadzić na parapecie
Metaliczny połysk na wędlinie to jasny znak. Mało kto wie, co naprawdę oznacza
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy