Takie kluski robiła zawsze moja mama. Proste i przepyszne, smak dzieciństwa
Pyszne kluski kładzione z przecieranych ziemniaków to nie tylko idealny dodatek do obiadu, lecz także szybka przekąska. Są pełnym posiłkiem zwłaszcza jeśli dodać do nich boczek. Tak jest i w naszym wydaniu tego tradycyjnego dania.
Kluski kładzione z surowych ziemniaków
Kluski kładzione to potrawa, która niejedno ma imię. Niektórzy zapewne znają tylko wersję mączną. Można jednak przygotować kładzione kluski z przecieranych surowych ziemniaków. Stąd nazywamy je także przecierakami.
Ciasto na takie kluski przypomina nieco to na placki ziemniaczane . Żeby kluski nabrały odpowiedniego kształtu, musi być jednak gęściejsze . Kluski gotujemy we wrzątku, a następnie okraszamy podsmażonym boczkiem.

Przecieraki kładzione
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj z Bożenką. Autorka pokazuje podstawowy przepis na tę tradycyjną potrawę. Kluski takie będą też świetne np. jako dodatek do gulaszu czy czerwonego barszczu .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ¾ kg ziemniaków
- 250 g boczku
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 300-400 g mąki
- Sól

Kluski ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na tarce podobnie jak te na placki ziemniaczane. Wyrzucamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką i wykręcamy, by wycisnąć wodę do naczynia.
Starte ziemniaki przekładamy do miski . Z naczynia z sokiem z ziemniaków ostrożnie zlewamy wodę, a do masy dodajemy osad z dna. Wbijamy jajka i mieszamy, a następnie dodajemy mąkę.
Ciasto powinno być na tyle gęste, by nie rozwalało się, kiedy surowe kluski wrzucamy do wrzątku. Ziemniaki najlepiej kupić mączyste , opisane jako te na kluski. Jednak w zależności od ilości wody w kartoflach dodajemy odpowiednią ilość mąki.

Gotujemy kluski kładzione
Boczek kroimy w słupki i wrzucamy na zimną patelnię . Stawiamy na palniku i smażymy, aż będzie rumiany. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i wszystko dusimy, aż cebula będzie miękka, a boczek chrupiący.
W garnku zagotowujemy wodę i solimy. Masę ziemniaczaną nakładamy łyżką lub układamy warstwą na desce, a z niej spychamy po małej porcji łyżką do wody .
Kluski gotujemy przez ok. 8 minut od wypłynięcia . Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Zalewamy wytopionym boczkiem z cebulą i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na dietetyczną zupę z soczewicy i rosół Ewy Wachowicz na obierkach z ziemniaków .
