Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy wyrzucają do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Żaden przepis nie budzi tylu emocji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2025 06:00

Polacy wyrzucają do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Żaden przepis nie budzi tylu emocji

rosół
fot. facebook/Ewa Wachowicz i canva

Czy obierki z ziemniaków skazane są na śmietnik? Ależ nie! Jest dla nich mnóstwo zastosowań, a ten przepis na zupę według Ewy Wachowicz należy do najciekawszych.

Zupa na obierkach z ziemniaków

Zabawna sprawa dotycząca rzeczy, które wyrzucamy, polega na tym, że większość z nich nie jest śmieciami, dopóki ich tak nie nazwiemy. Weźmy ziemniaki: są sytuacje, kiedy ze smakiem zajadamy je ze skórką, a czasem, jak w wypadku kartofli z ogniska, to ją najbardziej doceniamy.

Jednak obranie ziemniaków sprawia, że z warzywo dzieli się na coś wartościowego i coś odrzuconego. Logika nakazuje nam nazwać to drugie śmieciem; to w końcu odpadek. Co zyskamy na tym, że wyzbędziemy się takiego myślenia? Na pewno pieniądze – bo zjemy więcej z tego, za co zapłaciliśmy. Zyskamy też jednak ocean możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie potraw.

pieczenie ziemniaków

Wsyp do kawy zamiast cukru. Nic tak nie podkręci metabolizmu i doda energii

Jadalna skórka z ziemniaków

Wypieczoną w piekarniku skórkę z wyszorowanych ziemniaków można ze smakiem zjeść jako chipsy. Można też ugotować na nich rosół, tak jak to robi Ewa Wachowicz, która podaje taką zupę z knedelkami z wątróbki. Warto zjadać skórki, bo mniej więcej połowa wartości odżywczych ziemniaków znajduje się właśnie tam.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Obierki z 6 dużych ziemniaków
  • 300 g wątróbki
  • 2 duże cebule
  • 1 kawałek selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka domowej wegety
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz, majeranek

obieranie ziemniaków

Rosół na skórce ziemniaków

Obierki z ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Jedną cebulę, selera i dwie marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki. W garnku zalewamy 1,5-2 litrami wody. Dodajemy większość natki pietruszki, ząbek czosnku i domową wegetę. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.

Z rosołu wyjmujemy warzywa. Wrzucamy podpieczone obierki z ziemniaków i gałązkę lubczyku. Gotujemy przez kolejne 20 minut, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem, warzywami lub z knedelkami z wątróbki.

zupa z warzywami

Kulki z wątróbki

Wątróbkę drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy bułkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, posiekaną cebulę i dwa ząbki czosnku, łyżkę masła, pół łyżeczki majeranku. Wybijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolitą masę. 

Dodajemy bułkę tartą do otrzymania pożądanej konsystencji, pozwalającej na formowanie kuleczek. Robimy to, zwilżając dłonie, by mięso się nie kleiło. Kuleczki gotujemy w osolonym wrzątku i podajemy w zupie posypanej natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne faworki z rumem i niezwykłe pierożki-różyczki.

rosół z kulkami mięsnymi