Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Metaliczny połysk na wędlinie to jasny znak. Mało kto wie, co naprawdę oznacza
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 17.02.2025 22:00

Metaliczny połysk na wędlinie to jasny znak. Mało kto wie, co naprawdę oznacza

Połysk widoczny na wędlinie
Fot. FACTORY16, Flickr, Kirill Ignatyev

Planując kupno wędliny, często wiemy, którą wybierzemy jeszcze przed wejściem do sklepu. Po prostu mamy swoją sprawdzoną i ulubioną szynkę, która nam smakuje. Jednak zdarza się również tak, że musimy wybrać inną. Warto się nad tym dokładnie zastanowić i wybrać odpowiednią, ponieważ na niektórych może znajdować się dziwny metaliczny połysk. Co to oznacza?

Jakich wędlin powinniśmy unikać?

Jakiś czas temu pojawił się bardzo ciekawy artykuł Wirtualnej Polski ABC Zdrowie. Czego dotyczył? Mianowicie chodziło między innymi o to, jakie wędliny powinniśmy wybierać. Jak je selekcjonować, aby kupić najlepszą? Ekspert wyjaśnia

- Nigdy nie kupujmy wędlin o mazistej konsystencji. Jest to objaw rozpoczęcia procesu autolizy, czyli rozkładu mięsa - przekazała dla Wirtualnej Polski ABC Zdrowie Milena Głaz technolog żywności.

Kilka rodzajów pysznych wędlin
Fot. Canva/FACTORY16

Na co jeszcze trzeba zwracać uwagę?

Unikajmy wędlin, które mają zapach zjełczałego tłuszczu. Do spożycia nie nadają się też produkty o gorzkim lub słodkim smaku. To może świadczyć o nieprawidłowym procesie ich wytwarzana - dodała Milena Głaz.

Dużo wędlin na jednym zdjęciu
Fot. Canva/AD_photo
Zawiń wszystko w papier i wrzuć na patelnię. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Robiąc zakupy, powinniśmy dokładnie i uważnie dobierać produkty. Niewiele osób to robi, ale należy czytać skład danego artykułu spożywczego. Pozwoli nam to zapoznać się z tym, co tak naprawdę spożywamy

- Podczas zakupów konsumenci powinni przede wszystkim zwracać uwagę na jakość produktu. Dobra wędlina musi charakteryzować się wysoką wartością odżywczą. Przy jej wyborze zwróćmy uwagę na jej skład i sposób wytwarzania. Pamiętajmy, że im mniej substancji dodatkowych, tym lepiej. Istotne są też walory sensoryczne, takie jak barwa i zapach wędliny - przekazała dla Wirtualnej Polski ABC Zdrowie Milena Głaz.

Najważniejsze to wybierać produkty zdrowe, odpowiednie dla naszego organizmu. Nie tylko takie, które wyróżniają się dobrym smakiem i aromatem.

Dalsza część tekstu pod filmem

Co oznacza tęczowy połysk na wędlinie?

Czasami robiąc zakupy i będąc na dziale mięsnym, może zdarzyć się tak, że na jednej lub kilku z nich zauważymy charakterystyczny, metaliczny połysk na wędlinie. Co to oznacza? Czy taka wędlina jest bezpieczna do jedzenia? Ekspert wyjaśnia. 

- Tęczowy połysk na wędlinie nie jest niebezpieczny dla zdrowia konsumenta - wyjaśnia technolog żywności.

Co zatem sprawia, że takie coś pojawia się na wędlinie?

- Jest to związane z procesem mechanicznym, któremu poddawana jest szynka, czyli z krojeniem. Powoduje to zmianę struktury mięsa. Przemieszczeniu ulegają włókna mięśniowe na powierzchni wędliny. Dodatkowo szynka jest poddawana działaniu promieniowania świetlnego. To powoduje proces dyfrakcji, czyli “uginanie” światła (lub innych fal) przez drobne obiekty do obszaru cienia. Wtedy załamane światło na powierzchni wędliny sprawia wrażenie “tęczy” - przekazała Milena Głaz. 

Pyszne wędliny pokrojone w plasterki
Fot. Canva/GoodLifeStudio

Sprawdź przepis na pyszną szarlotkę. Zobacz, co może powstać z połączenia ryżu i drożdży