Takie mięciutkie pierniczki będę podawać na święta. Na ich zrobienie potrzebuję zaledwie 15 minut
Pierniczki lubi wielu smakoszy. Świąteczne słodycze zwykle trzeba przygotować wcześniej, by zdążyły zmięknąć. Znam jednak sposób, by ominąć uciążliwe czekanie i smakołykiem raczyć się niedługo po upieczeniu. Polecam spróbować — cała moja rodzina była zadowolona, a ja zrobiłam je niemalże ekspresowo.
Pierniczki wcale nie muszą długo leżeć
Do tej pory unikałam pieczenia pierniczków. Świąteczne ciasteczka wydawały mi się pracochłonne, a składniki na nie dość drogie. Na dodatek wiedziałam, że trzeba poczekać, aż zmiękną.
Niedawno jednak znalazłam przepis, w którym procedura przygotowania była znacznie krótsza. Leżakowanie upieczonych ciastek nie było koniecznie, więc postanowiłam spróbować. Decyzja była dobra i zachwyty bliskich nieustannie mi o tym przypominały.
Prosty przepis na miękkie pierniczki
Korzenny rarytas można zrobić w mniej więcej kwadrans, a delikatnością przebije on niejedne tradycyjne okazy. Wystarczy zebrać kilka prostych składników i starannie je połączyć. Po upieczeniu i udekorowaniu lukrem będą fantastyczne.
Składniki na ciasteczka:
- 3 duże jajka
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 80 ml oleju rzepakowego
- 110 g cukru
- 80 g miodu pszczelego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki kardamonu
Składniki na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 10 ml mleka
- 10-20 ml soku z cytryny
Składników wiele nie ma, a przygotowanie jest nad wyraz sprawne. Ze szczegółami opisuję je w dalszej części artykułu. Przygotujcie formę z wyposażenia piekarnika i spróbujcie. Goście będą zachwyceni.
Jak zrobić miękkie pierniczki? Znam prosty przepis
Zaczynam od wbicia dwóch jajek do miski. Dodaję miód, cukier, kardamon, olej rzepakowy oraz sodę oczyszczoną. Miksuję starannie, a następnie stopniowo łączę masę z przesianą przez sito mąką pszenną.
Pod koniec wyrabiam je już ręką. Gdy uzyskam gładką kulę ciasta, dzielę ją na pół. Każdą część rozwałkowuję na placek o grubości 6 mm. Przy pomocy foremek lub szklanki wykrawam ciasteczka.
Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Smaruję je rozmąconym jajkiem. Piekę w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Jak podać mięciutkie pierniczki?
Idealnym wykończeniem ciasteczek o korzennym aromacie będzie lukier. Jego wykonanie jest proste — cukier puder należy połączyć z mlekiem i sokiem z cytryny. Gotową mieszankę trzeba już tylko rozsmarować na chłodnych pierniczkach i poczekać aż zastygnie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne wypieki. Oprócz pierniczków polecamy znakomity japoński makowiec bez zawijania . Być może skusi was też pyszny piernik bez pieczenia .