Smakosze.pl

canva/Krezofen

Żadne mleko i woda. Najlepsze naleśniki wychodzą na napoju, który pamiętam z dzieciństwa

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smaczne naleśniki niekoniecznie wymagają dużo pracy. Moja babcia znała znakomity sposób na przygotowanie lekkiego i łatwego w „obsłudze” ciasta. Rarytas powstawał bardzo sprawnie i często pojawiał się w naszym domu. Sekretem sukcesu był jeden tani składnik.
 

Różne rodzaje naleśników

Naleśniki każdy przygotowuje trochę inaczej. Jedni do ciasta wlewają wodę lub wręcz wodę gazowaną, inni stawiają na mleko. Jeszcze inni znają przepisy niewymagające użycia żadnego nabiału.

Żaden z tych rarytasów nie będzie dziś przedmiotem mojego zainteresowania. Tym razem bowiem podzielę się przepisem mojej babci, który w mojej rodzinie przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Czego trzeba, by zrobić wybitne naleśniki? Czytajcie dalej.

Ciasto na naleśniki.jpg
canva/VBaleha

Przepis na pyszne naleśniki z maślanką

Dodanie maślanki do ciasta na naleśniki sprawi, że wyjdą tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Proces przygotowania znacząco się nie zmieni, a naleśniki nie staną się drogim daniem. Warto więc się na nie skusić.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 10 g cukru pudru
  • szczypta soli

Oprócz wymienionych wyżej produktów przyda wam się również patelnia z nieprzywierającą powłoką i niskim rantem — na takiej z łatwością usmażycie każde naleśniki. Sposób wykonania rarytasu z maślanką znajdziecie poniżej.

Jak zrobić pyszne naleśniki? Użyjcie maślanki

Zmieszanie maślanki z mlekiem sprawi, że ciasto będzie przyjemniejsze. Łatwiej będzie też je przygotować. Zaczynam od przesiania mąki pszennej przez sito wprost do dużej miski.

Wbijam oba jajka, a następnie wlewam maślankę, mleko oraz olej. Solę i słodzę. Całość starannie miksuję i odstawiam na 10 minut. Patelnię do smażenia naleśników smaruję niewielką ilością oleju przed wlaniem pierwszej porcji ciasta. Rozgrzewam.

Przy pomocy chochli przenoszę porcję masy, równomiernie rozlewając ją po całej powierzchni patelni. Smażę, aż zacznie odchodzić od brzegów. Wtedy obracam i chwilę zrumieniam z drugiej strony. Podobnie postępuję z resztą ciasta na naleśniki.

Jak podawać naleśniki z maślanką?

Do tych naleśników pasują różne dodatki — także te wytrawne. Osobiście poleca połączeniu duszonego z czosnkiem szpinaku i tofu naturalnego — uwielbiam to połączenie i często do niego wracam, gdy robię naleśniki wegańskie.

Danie bez nabiału przygotować można na wiele sposobów. Mój ulubiony opiera się o wykorzystanie aquafaby , ale można też sięgnąć po kaszę gryczaną . Warta uwagi jest też wersja słodka naleśników z pysznym kremem z nerkowców .

Naleśniki na maślance są smaczne.jpg
canva/peterzsuzsa
Śledź bez soli

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci

CZYTAJ DALEJ
Sałatka warstwowa

Ten przepis na sałatkę mam od cioci. W tym roku podam ją na Andrzejki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >