Smakosze.pl

canva/ShyMan

Prosty przepis na piernik bez pieczenia. Zdrowo i bez dodatku cukru

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Pachnący korzennymi przyprawami kusi domowników i gości i wprowadza świąteczną atmosferę. Dziś podamy wam przepis na piernik bez pieczenia. Będzie niecodzienny, zdrowy i bez dodatku cukru. Z pewnością się w nim rozsmakujecie.

Tradycyjny piernik jest ciastem dość ciężkim, za sprawą dodatku miodu i bakalii. Ciasto na niego długo leżakuje, zyskując na smaku w miarę dojrzewania. Piecze się też pierniki miękkie i puszyste, na zasadzie ciasta ucieranego z dodatkiem korzennych przypraw.

My jeszcze bardziej ulepszyliśmy recepturę na piernik i odeszliśmy całkowicie od pieczenia. Co więcej, nasz piernik nie ma dodatku cukru, nie zawiera też żadnych niezdrowych składników.

Prosty przepis na piernik bez pieczenia. Zdrowo i bez dodatku cukru

Składniki:

  • 20 suszonych moreli

  • 3 łyżki miodu naturalnego

  • 1,5 szklanki zmielonych ziaren słonecznika łuskanego

  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • 1/2 szklanki płatków migdałów

  • 1 łyżka kakao

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika bez cukru

  • 1 łyżka mąki kokosowej

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki mleka roślinnego

  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie piernika

Morele opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Odlej wodę, morele zblenduj z miodem na jednolitą masę.

Do moreli i miodu dodaj zmielony słonecznik i orzechy, a także wiórki kokosowe, migdały, kakao, przyprawę do piernika i mąkę kokosową. Wymieszaj, zagnieć ciasto.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na dość gruby placek, wyłóż nim blachę.

Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej miseczki. Dodaj mleko, podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Przestudzoną polewą posmaruj ciasto, posyp je podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto dobrze schłodź.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjny piernik . Sprawdź też, jak przygotować pierniczki .

mielone orzechy
mielone orzechy

Źródło zdjęcia: canva/erierika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >