Smakosze.pl Przepisy Takie naleśniki z twarogiem robię co piątek. Cała rodzina je uwielbia
Fot. youtube.com/kuchniapysznosci

Takie naleśniki z twarogiem robię co piątek. Cała rodzina je uwielbia

21 lutego 2025

Naleśniki na słodko to świetne rozwiązanie zarówno na bezmięsny obiad, jak i na deser. Uwielbiają je dzieci, a i dorośli z pewnością nie pogardzą odrobiną słodyczy. Twarogowy farsz w pszennych naleśnikach sprawia, że choć słodkie, jest to pełnowartościowe danie.

Faszerowane naleśniki

Naleśniki najbardziej kojarzą się ze śniadaniem , ale także na obiad sprawdzają się doskonale. Twaróg z cukrem waniliowym sprawiają, że danie jest delikatne w smaku i świetnie komponuje się z mlecznym posmakiem ciasta naleśnikowego. Smażenie nadaje mu zaś odrobiny wyrazistości.

Naleśniki takie są świetnym śniadaniem lub obiadem na piątek . Nie tracą też wiele, jeśli serwowane są na zimno, a przy tym łatwo je odgrzać w mikrofalówce. Latem zyskują zaś na dodatku sezonowych owoców.

podsmażanie naleśników
Fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Przewozili 23 tony, służby zatrzymały na granicy. W ładunku znaleziono sporysz i pleśń

Naleśniki na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia pyszności. Autorka zaleca smażyć takie naleśniki na oleju ryżowym. Rzeczywiście, jest to dobry wybór, choć jako zamiennik oleju rzepakowego warto zwrócić uwagę także na masło klarowane.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Sól, masło klarowane do smażenia
  • Cukier puder do posypania
ciasto na naleśniki

Naleśniki z serem

Mleko i jajka mieszamy ubijaczką w misce z dodatkiem szczypty soli. Przesiewamy mąkę i partiami dodajemy do ciasta, mieszając po każdej partii. Do połączonego ciasta porcjami dolewamy wodę, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję do smażenia.

Naleśniki smażymy na cieniutkiej warstewce masła klarowanego na dobrze rozgrzanej patelni. Z ciasta powinno wyjść ok. 12 naleśników. Zdejmujemy je na talerz i układamy w stosik.

faszerowanie naleśników
Fot. youtube.com/kuchniapysznosci

W misce rozgniatamy twaróg z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy do równomiernego połączenia składników farszu.

Naleśniki smarujemy serem i zawijamy boki, a następnie rolujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia i po zdjęciu na talerz posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto drożdżowe i kuleczki z ziemniaków .

gotowe naleśniki
Fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Weź łyżkę i sypnij na środku ogrodu. Usuniesz wszystkie mrówki
Weź serek wiejski i zrób najlepsze placki. Biją na głowę nawet racuchy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy