Smakosze.pl Przepisy Takie puszyste śniadanie zrobisz raz-dwa. Mali i duzi smakosze sięgną po dokładkę
Canva/vikif

Takie puszyste śniadanie zrobisz raz-dwa. Mali i duzi smakosze sięgną po dokładkę

14 grudnia 2023

Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.

Racuszki jogurtowe najlepsze na śniadanie

Jedzenie śniadań jest po prostu obowiązkowe. Powinny je jadać nie tylko dzieci, ale też osoby dorosłe. Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia zapewnia nam niezłą dawkę energii, wpływa na zdolność uczenia się, zapamiętywania i na koncentrację.

Po śniadaniu łatwiej nam zająć się codziennymi obowiązkami. Ważne, by ten posiłek był też smaczny. Ja stawiam w nim na wyjątkową puszystość. Wszystko dlatego, że robię pyszne racuszki jogurtowe. Takie puszyste śniadanie polubią mali i duzi smakosze.

racuszki jogurtowe
Canva/olgakr
Napoje wyskokowe tańsze od herbaty na warszawskiej ślizgawce. U Gessler nie lepiej

Jak zrobić racuszki jogurtowe?

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie racuszków jogurtowych zaczynamy od wbicia jajka do miski, dodania szczypty soli, cukru i cukru waniliowego . Dalej dodajemy sodę, mąkę, jogurt i składniki miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Następnie dorzucamy do miski i mieszamy z ciastem na racuszki. Rozgrzewamy też olej na patelni i nakładamy ciasto. Racuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Racuszki jogurtowe, czyli pyszny i szybki posiłek

Racuszki możemy podawać dodatkowo z ulubionymi owocami lub z twarożkiem. Będą smakowały nie tylko na śniadanie, ale też będą dobrym wyborem na podwieczorek . To smaczne danie zachwyca puszystością i lekkością. Trudno odmówić sobie dokładki puszystych racuszków.

Polecam ten przepis, bo jest prosty, szybki, a efekt znakomity. Moja rodzina przepada za takim puszystym śniadaniem i często prosi, by je przygotować. Smak racuchów potrafi zdrowo uzależnić. Pisaliśmy o tym, jak zrobić racuchy, by nie piły tłuszczu. Radziliśmy, jak przygotować racuchy z dynią.

racuszki jogurtowe
Canva/ArtCookStudio

Źródło: doradcasmaku.pl

Gessler dostała wspólny program kulinarny z dziećmi. Może przyciągnąć więcej widzów, niż „Kuchenne Rewolucje"
Biorę siatkę po cebuli i wkładam w nią karpia. Szkoda, że wcześniej tego nie znałam, to ogromne ułatwienie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy