Takie zapiekanki zrobisz za 5 zł. Nawet te z PRL-u nie były tak dobre, mogłabym je jeść codziennie
Czy pamiętasz zapiekanki z PRL-u? Były chrupiące i pełne pysznego farszu. Teraz robię jeszcze lepsze, a kosztują tylko 5 złotych. Polecam mój patent na zapiekanki, które smakują lepiej, jak przed laty.
Zapiekanki lepsze niż z czasów PRL-u
Zapiekanki pojawiły się w Polsce w latach 70. ubiegłego wieku. Przyrządzane na chrupiących bagietkach z farszem, którego smak pamięta się do dziś, cieszyły się ogromnym powodzeniem w czasach PRL-u . Punkty, w których można było kupić znakomite zapiekanki, powstawały wtedy jak grzyby po deszczu. Do małych przyczep kempingowych ustawiały się kolejki.
Warto było czekać, bo te smakołyki z pieczarkami, cebulą i serem po prostu rozpływały się w ustach. Teraz robię jeszcze lepsze zapiekanki niż za tamtych czasów. Pyszny farsz, do tego warzywa, szynka oraz chrupiące bagietki, które są hitem w moim domu. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Adam Mickiewicz gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Jak zrobić zapiekanki za 5 złotych?
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 plastry szynki
- sól
- pieprz
- oregano
- 1 bagietka
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie zapiekanek zacznij od starcia pieczarek na tarce o małych oczkach. Pieczarki podsmaż na patelni na maśle. Pod koniec smażenia posól. Cebule pokrój w półplasterki, a paprykę w paski. Teraz zrób sos. Do miseczki dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól, pieprz i oregano. Składniki dokładnie wymieszaj.
Bagietkę przekrój na pół i potem wzdłuż. Lekko ją wydrąż i posmaruj sosem. Nałóż farsz pieczarkowy i plasterki cebuli oraz papryki. Nałóż pokrojoną w paski szynkę. Posyp startym serem żółtym i prażoną cebulką. Zapiekanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Zapiekanki najlepsze pod słońcem
Zapiekanki są pyszne i chrupiące. Po prostu rozpływają się w ustach. Farsz i szynka smakują doskonale, a ser, który się roztopił, dopełnia całości. Takie danie znika szybko z talerzy. Każdy chętnie sięga po kolejną zapiekankę.
Jej smak jest jeszcze lepszy niż kultowych zapiekanek z czasów PRL-u. Polecam mój sposób na to pyszne danie. Wydasz niewiele na składniki i szybko zrobisz zapiekanki, które pokocha twoja rodzina. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zapiekankę z ciasta francuskiego i boczku. Polecaliśmy też znakomite placuszki na deser i na Tłusty Czwartek.