Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niedawno dodałem to do sernika zamiast rodzynek. Wyszedł lepszy niż z cukierni
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.05.2024 19:11

Niedawno dodałem to do sernika zamiast rodzynek. Wyszedł lepszy niż z cukierni

sernik z brzoskwiniami
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Jak sernik to tylko z tym składnikiem. Jest zdecydowanie lepszy niż z rodzynkami, a w dodatku smakuje każdemu i wychodzi za każdym razem. Poznaj przepis i zrób go na deser. Domownicy będą zachwyceni.

Sernik idealny na deser

Czy może istnieć coś lepszego niż sernik z rodzynkami? Oczywiście, że tak. Choć bardzo trudno jest pobić ten deser z tym dodatkiem, ostatnio znalazłem przepis, dzięki któremu ciasto smakuje leszcze lepiej. Wszystko za sprawą jednego owocowego składnika. 

Sernik z tym owocem sprawdzi się doskonale na coraz cieplejsze dni. Kawałek ciasta podany do kawy sprawi, że na chwilę zapomnisz o rzeczywistości i odpłyniesz w słodką ucztę. Poznaj przepis umieszczony w dalszej części artykułu i nie zastanawiaj się dłużej, czy warto zaryzykować. Bo odpowiedź jest tylko jedna - warto.

spód ciasta.jpg
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko
Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala

Nie może zabraknąć tego składnika

Najważniejszym składnikiem tego ciasta są brzoskwinie. To właśnie dzięki nim sernik smakuje doskonale. Jest przy tym lekki, słodki i bardzo soczysty. Oprócz niego będziesz potrzebować także innych składników. Są one niezbędne do powstania ciasta, więc żadnego nie pomijają, bo może wtedy się nie udać. Wszystkie produkty zostały umieszczone na liście poniżej. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Swojskie jedzonko, gdzie znajduje się podobny przepis. 

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 8 jajek
  • 60 g + 40 g + 125 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia 
  • 500 g maki pszennej
  • 250 g masła
  • 1,2 kg twarogu na sernik
  • aromat pomarańczowy

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Do miski wsyp mąkę, 60 gramów cukru oraz proszek do pieczenia. Dodaj także 5 żółtek i pokrojone w kostkę masło. Składniki wymieszaj za pomocą miksera, a następnie zagnieć na jednolite ciasto. Podziel je na pół, zawiń w folie spożywczą i przechowuj w zamrażalniku przez godzinę. 

Odsącz brzoskwinie i pokrój je na małe kawałki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki i ułóż je na spodzie. Rozłóż je równomiernie i lekko ubij. Spód piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. 

Do miski włóż twaróg i utrzyj go za pomocą miksera razem z 40 gramami cukru i aromatem pomarańczowym. W trakcie ucierania dodaj 3 jajka. Za pomocą miksera ubij białka z 5 jajek. Kiedy się zmienią wsyp 125 gramów cukru i ponownie wymieszaj. 

Masę serową rozprowadź równomiernie po upieczonym spodzie. Rozłóż na nim pokrojone brzoskwinie. Następnie rozłóż na nich masę z ubitych białek. Na nią ułóż drugą część startego ciasta. Sernik z brzoskwiniami piecz przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Gotowe ciasto krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź przepis na obiad z cukinii  oraz zobacz, jakie danie wymyślił Rozkoszny

beza.jpg
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko