Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala
Zaskocz swoich domowników i na jutrzejszy obiad podaj rosół z przepisu Ewy Wachowicz. Znana kucharka robi go zupełnie inaczej. Jego smak zachwyci wszystkich i będziesz musiała gotować go co niedzielę. Sposób jest naprawdę niesamowity.
Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na rosół
Ewa Wachowicz to znana kucharka, która swoimi przepisami dzieli się w swoich programach kulinarnych, książkach oraz na swojej stronie internetowej. Jakiś czas temu podzieliła się ze swoimi fanami niezwykłym przepis na rosół.
Jej sposobem rosół przygotowuje się zupełnie inaczej. Smakiem przebija ten klasyczny. Koniecznie wypróbuj przepis umieszczony w dalszej części, a już nigdy nie będziesz gotowała go inaczej. Nie pozwoli ci na to rodzina, która ten smak pokocha od razu. Zaraz przekonasz się dlaczego.
Dosyp jedną łyżeczkę do ciasta na kluski śląskie. Będą mięciutkie i puszysteTe same składniki, a zupełnie inny rosół
Choć składniki są takie same, jak na klasyczny rosół, ten z przepisu Wachowicz przyrządza się inaczej. Wszystko dlatego, że się go piecze. Smak tradycyjnej polskiej zupy w tym wydaniu jest naprawdę niesamowity. Dla pewności poniżej znajduje się lista ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Sprawdź ją i zaczynamy gotowanie, to znaczy pieczenie rosołu.
Składniki:
- ½ wiejskiej kury
- 1 kg szpondra wołowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- 3 gałązki lubczyku
- kawałek kory cynamonu
- 3 suszone śliwki
- sok z cytryny
- sól
Przepis na pieczony rosół
Mięso oprósz solą i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj obrane warzywa i całość piecz pod przykryciem przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Następnie przełóż składniki do garnka i zalej je wrzątkiem. Całość przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Całość gotuj pod przykryciem przez 2 godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj lubczyk, korę cynamonu i suszone śliwki. Zakwaś sokiem z cytryny i gotuj przez godzinę. Gotowy rosół podawaj z dobrym jajecznym makaronem i natką pietruszki. Sprawdź przepis Okrasy na zupę koperkową oraz poznaj przepis Strzelczyka na wiosenny obiad.