Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę boczek na cieście francuskim, zasypuję serem i dodaję jajka. W chwilę mam obiad dla całej rodziny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.01.2024 19:07

Kładę boczek na cieście francuskim, zasypuję serem i dodaję jajka. W chwilę mam obiad dla całej rodziny

ciasto francuskie
YouTube/@To dobrze smakuje

Wróciłaś do domu, obiadu nie ma, a wszyscy są głodni? Każdy to zna, ale nie każdy wie, jak w kilka minut przygotować obiad dla całej rodziny. O to szybki przepis dla najbardziej zapracowanych. Twoi domownicy go pokochają.

Ciasto francuskie zna każdy

Siła ciasta francuskiego polega na tym, że jest tanie oraz to, że znajdziesz je praktycznie w każdym sklepie. Koleją zaletą jest jego uniwersalność. Kto nie robił tarty z kurczakiem i warzywami albo mini rogalików z dżemem? Z tego łatwo uniwersalnego ciasta zrobisz naprawdę wszystko. 

ciasto french.jpg
Canva/@Pinkybird
W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię pączki z tego przepisu. Są mięciutkie nawet następnego dnia

Ciasto francuskie wystarczy

Do tego przepisu potrzebne będzie znikoma ilość składników, które zapewne i tak masz w swojej lodówce. Zatem do dzieła.

Składniki:

  • od 1 do 3 rolek gotowego ciasta francuskiego (zależnie od twoich potrzeb)
  • 200 g parzonego boczku w plastrach
  • 80 g keczupu lub sosu pomidorowego
  • od 2 do 6 jajek
  • 100 g żółtego sera
  • 30 ml oleju

Jak przygotować ten błyskawiczny obiad?

Blachę z piekarnika posmaruj olejem, na nią połóż papier do pieczenia. Rozpakuj rolkę ciasta francuskiego i delikatnie rozwiń ją na blachę. Następnie z każdej krawędzi ciasta odetnij 2 cm paski. 

Odcięte paski nałóż na rozłożone ciasto francuskie równo z jego krawędziami. Tak, aby środek ciasta znajdował się niżej niż jego krawędzie. Środek posmaruj keczupem lub sosem pomidorowym. 

Następnie ułóż boczek tak, aby plastry lekko na siebie nachodziły. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser, a potem posyp nim boczek. Na ser wbij dwa jajka. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, a potem się zajadaj. Przeczytaj także,  dlaczego nie warto pić kawy do jedzenia oraz jak zrobić syrop na przeziębienie

żółtko.jpg
Canva/@IsabelPoulin