Smakosze.pl Przepisy Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę
You Tube/ Lecker mit Anastasiya Zefirka

Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę

6 lutego 2024
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Jadamy w Polsce kapustę pod wieloma postaciami, ale pieczmy ją bardzo rzadko. To poważny błąd. Kapusta doskonale nadaje się do pieczenia, zyskuje głęboki, orzechowy smak i doskonale łączy się z różnorodnymi dodatkami i farszami. Zupełnie tak, jak w tym przypadku.

Królowa kapusta

Jedna z ogromnych zalet kapusty polega na tym, że bardzo łatwo ją przygotować. To warzywo uniwersalne, najczęściej wymaga jedynie krojenia i doprawiania. Tak jest i tym razem. Odpowiednio przygotowana kapusta pekińska, kilka przypraw i smakowity oraz zdrowy farsz sprawią, że błyskawicznie i przy minimalnym nakładzie środków, nasza kapusta stanie się bazą dla zaskakującego dania.

Ta pyszna potrawa stanowi połączenie świeżej kapusty i świeżej ryby. Żeby  je zrobić, potrzeba tylko kilku prostych składników, najprostszych umiejętności kulinarnych, naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia i rozgrzanego piekarnika.

Warto zapoznać się z przepisem pochodzącym ze strony Lecker mit Anastasiya Zefirka, z której konta na YouTube pochodzą zdjęcia ilustrujące nasz artykuł.

Projekt bez nazwy(22).jpg
You Tube/ Lecker mit Anastasiya Zefirka
Wlewam sok Kubuś do budyniu i mam pyszne ciasto. W dodatku jest bardzo ładne

Co do kapusty?

Składniki

  • Główna kapusty pekińskiej
  • 400 g dowolnej świeżej ryby (zmielonej lub posiekanej)
  • Pęczek koperku, pęczek natki
  • Cebula
  • Łyżka kwaśnej śmietany (i druga do posmarowania pomidorów)
  • Jajko
  • Sól, pieprz, czosnek w proszku, kolendra w proszku lub inne ulubione przyprawy
  • Pomidory pokrojone w plasty

Jak to zrobić?

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kapustę pekińską kroimy w poprzek w dość grube plastry (2-3 cm grubości), które układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Kapuściane plastry oprószamy odrobią soli, pieprzu i czosnku w proszku. Możemy również użyć startych nasion kolendry, kminu rzymskiego czy nawet za'ataru.

Teraz czas na farsz. W misce mieszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. Wbijamy jedno całe jajko, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, sól i pieprz według uznania. A teraz na najlepsze – do tej samej miski trafia drobno siekana (albo grubo mielona) surowa ryba. Całość starannie mieszamy na jednolitą masę.

Następnie bierzemy dość solidne kulki farszu, z których wyrabiamy spore, spłaszczone kotlety. Układamy je na kapuścianych plastrach, na wierzchu kładąc plasterki pomidora posmarowane odrobiną kwaśnej śmietany. Posypujemy do woli solą i pieprzem.

Nasze danie musi spędzić w piecu 40-50 minut. Jednak cierpliwość zostanie nagrodzona. Kapuściano-rybne danie będzie naprawdę pyszne.

Projekt bez nazwy(23).jpg
You Tube/ Lecker mit Anastasiya Zefirka
Atak Biedronki na Lidla. To gdzie w końcu jest najtaniej? Czy mamy wierzyć dyskontom
Mocno ulepszona wersja chleba w jajku. Przypomina smak dzieciństwa
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy