Takiej kapusty jeszcze nie jadłeś. Zdrowy farsz pod pomidorem robi furorę
Jadamy w Polsce kapustę pod wieloma postaciami, ale pieczmy ją bardzo rzadko. To poważny błąd. Kapusta doskonale nadaje się do pieczenia, zyskuje głęboki, orzechowy smak i doskonale łączy się z różnorodnymi dodatkami i farszami. Zupełnie tak, jak w tym przypadku.
Królowa kapusta
Jedna z ogromnych zalet kapusty polega na tym, że bardzo łatwo ją przygotować.
To warzywo uniwersalne, najczęściej wymaga jedynie krojenia i doprawiania. Tak jest i tym razem.
Odpowiednio przygotowana kapusta pekińska, kilka przypraw i smakowity oraz zdrowy farsz sprawią, że błyskawicznie i przy minimalnym nakładzie środków,
nasza kapusta stanie się bazą dla zaskakującego dania.
Ta pyszna potrawa stanowi połączenie świeżej kapusty i świeżej ryby. Żeby je zrobić, potrzeba tylko kilku prostych składników, najprostszych umiejętności kulinarnych, naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia i rozgrzanego piekarnika.
Warto zapoznać się z przepisem pochodzącym ze strony Lecker mit Anastasiya Zefirka, z której konta na YouTube pochodzą zdjęcia ilustrujące nasz artykuł.
Co do kapusty?
Składniki
- Główna kapusty pekińskiej
- 400 g dowolnej świeżej ryby (zmielonej lub posiekanej)
- Pęczek koperku, pęczek natki
- Cebula
- Łyżka kwaśnej śmietany (i druga do posmarowania pomidorów)
- Jajko
- Sól, pieprz, czosnek w proszku, kolendra w proszku lub inne ulubione przyprawy
- Pomidory pokrojone w plasty
Jak to zrobić?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kapustę pekińską kroimy w poprzek w dość grube plastry (2-3 cm grubości), które układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie.
Kapuściane plastry oprószamy odrobią soli, pieprzu i czosnku w proszku. Możemy również użyć startych nasion kolendry, kminu rzymskiego czy nawet za'ataru.
Teraz czas na farsz. W misce mieszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. Wbijamy jedno całe jajko, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, sól i pieprz według uznania.
A teraz na najlepsze – do tej samej miski trafia drobno siekana (albo grubo mielona) surowa ryba.
Całość starannie mieszamy na jednolitą masę.
Następnie bierzemy dość solidne kulki farszu, z których wyrabiamy spore, spłaszczone kotlety. Układamy je na kapuścianych plastrach,
na wierzchu kładąc plasterki pomidora posmarowane odrobiną kwaśnej śmietany. Posypujemy do woli solą i pieprzem.
Nasze danie musi spędzić w piecu 40-50 minut. Jednak cierpliwość zostanie nagrodzona.
Kapuściano-rybne danie będzie naprawdę pyszne.