Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mocno ulepszona wersja chleba w jajku. Przypomina smak dzieciństwa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.02.2024 13:59

Mocno ulepszona wersja chleba w jajku. Przypomina smak dzieciństwa

jajko w chlebie
youtube.com/@KostlicheHausrezepte

Oto jeden z najlepszych sposobów na szybkie, ale sycące śniadanie niewymagające wyszukanych składników. Na pewno masz w lodówce wszystko, co trzeba, by przyrządzić to poranne cudo.

Recykling składników

Czy jest na śniadanie coś lepszego niż smażone jajko albo tost z wędliną i ciągnącym się serem? Jest! To tost z wędliną i ciągnącym się serem smażony w jajku. Taki właśnie jest ten przepis: jest połączeniem wszystkiego co najlepsze.

A jego dodatkowym atutem jest fakt, że odsmażanie to jeden z najlepszych sposobów, by zrobić porządek w lodówce i w ostatniej chwili wykorzystać niektóre produkty spożywcze. Czerstwy chleb czy lekko obeschnięta szynka dostaną tu drugie życie.

Kanapka do smażenia
youtube.com/@KostlicheHausrezepte
Dzieci to kochają, my sprawdzamy. Wielki test kremów czekoladowych

Tosty z mozzarellą

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kostliche Rezepte, gdzie zaleca się użycie wiórków mozzarelli. Ale jeśli nasz tost jest przeglądem lodówki, można oczywiście sięgnąć po dowolny ser żółty.

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g startego sera
  • 2-3 plastry szynki
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • Łyżka masła

Smażymy chleb w jajku

Na kromkach chleba z jednej strony rozsmarowujemy majonez. Na dwóch z nich układamy dokładnie plastry szynki (można je poszarpać, by stworzyć bardziej równomierną i grubszą warstwę). Na szynkę nakładamy po małej garści startego sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba i dociskamy, żeby składniki lepiej się trzymały.

Do płaskiego półmiska wybijamy jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy na jednolitą masę. Na patelni rozpuszczamy masło. Obie kanapki dokładnie obtaczamy ze wszystkich stron w masie jajecznej, pozwalając im wypić jak najwięcej jajka. Chleb kładziemy na gorącą patelnię. Smażymy z obu stron, aż grzanki będą złociste i rumiane. Dociskamy łopatką, by lepiej się ze sobą trzymały. Podajemy niezwłocznie, póki ser jest ciągnący. Proste? Na pewno. Oczywiste? Pewnie tak. Ale niewiarygodnie pyszne.

Wypróbuj też przepisy na najszybsze pączki z ciasta francuskiego i tradycyjne przekładane wafle.

obtaczanie chleba w mleku
youtube.com/@KostlicheHausrezepte