Mocno ulepszona wersja chleba w jajku. Przypomina smak dzieciństwa
Oto jeden z najlepszych sposobów na szybkie, ale sycące śniadanie niewymagające wyszukanych składników. Na pewno masz w lodówce wszystko, co trzeba, by przyrządzić to poranne cudo.
Recykling składników
Czy jest na śniadanie coś lepszego niż smażone jajko albo tost z wędliną i ciągnącym się serem? Jest! To tost z wędliną i ciągnącym się serem smażony w jajku. Taki właśnie jest ten przepis: jest połączeniem wszystkiego co najlepsze.
A jego dodatkowym atutem jest fakt, że odsmażanie to jeden z najlepszych sposobów, by zrobić porządek w lodówce i w ostatniej chwili wykorzystać niektóre produkty spożywcze. Czerstwy chleb czy lekko obeschnięta szynka dostaną tu drugie życie.
Dzieci to kochają, my sprawdzamy. Wielki test kremów czekoladowychTosty z mozzarellą
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kostliche Rezepte, gdzie zaleca się użycie wiórków mozzarelli. Ale jeśli nasz tost jest przeglądem lodówki, można oczywiście sięgnąć po dowolny ser żółty.
Składniki
- 4 kromki chleba
- 2 łyżki majonezu
- 100 g startego sera
- 2-3 plastry szynki
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- Łyżka masła
Smażymy chleb w jajku
Na kromkach chleba z jednej strony rozsmarowujemy majonez. Na dwóch z nich układamy dokładnie plastry szynki (można je poszarpać, by stworzyć bardziej równomierną i grubszą warstwę). Na szynkę nakładamy po małej garści startego sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba i dociskamy, żeby składniki lepiej się trzymały.
Do płaskiego półmiska wybijamy jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy na jednolitą masę. Na patelni rozpuszczamy masło. Obie kanapki dokładnie obtaczamy ze wszystkich stron w masie jajecznej, pozwalając im wypić jak najwięcej jajka. Chleb kładziemy na gorącą patelnię. Smażymy z obu stron, aż grzanki będą złociste i rumiane. Dociskamy łopatką, by lepiej się ze sobą trzymały. Podajemy niezwłocznie, póki ser jest ciągnący. Proste? Na pewno. Oczywiste? Pewnie tak. Ale niewiarygodnie pyszne.
Wypróbuj też przepisy na najszybsze pączki z ciasta francuskiego i tradycyjne przekładane wafle.