Wlewam sok Kubuś do budyniu i mam pyszne ciasto. W dodatku jest bardzo ładne
Oto przepis na ciasto z nietypowym składnikiem. Jest nim sok owocowo-warzywny, tak uwielbiany przez dzieci. Do tego ciasta przerabiamy go na gładką, puszystą masę, która obłędnie smakuje.
Ciasto kubuś
To doskonałe ciasto podbiło serca polskich gospodyń. Nie zawiera zbyt dużo cukru, jest delikatne i lekkie. Jego wielkim atutem jest też niecodzienny produkt: sok owocowo-warzywny. Na jego bazie przygotowujemy budyń, który stanowi jedno z pięter tej pyszności.
Kombinacja tego budyniu, biszkoptu, herbatników, bitej śmietany i galaretki z pewnością przypadnie do gustu i małym, i dużym. Warto więc przygotować od razu dużą blachę, bo ciasto to błyskawicznie znika z talerzy.
Atak Biedronki na Lidla. To gdzie w końcu jest najtaniej? Czy mamy wierzyć dyskontomBudyń na soku
Autorka kanału kulinarnego AnnieKa, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, dosypuje do Kubusia cztery łyżki cukru. W naszym przepisie ciasto jest bardziej wytrawne i przy tym zdrowsze, ponieważ cukier na tym etapie pomijamy.
Składniki
- 4 jajka
- Butelka 900 ml soku Kubuś
- ½ szklanki cukru
- ⅔ szklanki mąki
- ½ l śmietany 30%
- 250 g masła
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- Paczka herbatników kakaowych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania fixu do śmietany
- 2 torebki galaretki o wybranym smaku
Pieczemy ciasto z sokiem Kubuś
Najpierw biszkopt. Białka jajek miksujemy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier i wciąż miksujemy, aż piana będzie naprawdę sztywna i lśniąca.
Dodajemy żółtka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy jajecznej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką na jednolite ciasto. Wylewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do miseczki odlewamy z butelki Kubusia ok. ¼ zawartości. Mieszamy w niej budyń. Pozostałą część Kubusia wlewamy do garnka i zagotowujemy.
Do gotującego się soku wlewamy budyń i dokładnie mieszamy, aż stanie się dość gęsty, ale nie na tyle gęsty, by nie można go było rozsmarować. Budyń przykrywamy z wierzchu folią, by nie miał kontaktu z powietrzem, i studzimy.
Z biszkoptu zeskrobujemy skórkę. Do formy dodajemy budyń i dokładnie rozsmarowujemy. Na budyniu układamy warstwę herbatników.
W mikserze ucieramy masło. Dodajemy śmietanę kremówkę i fix do śmietany oraz cukier puder. Ubijamy na masę śmietanową. Wykładamy ją na herbatniki jako górną warstwę ciasta i dokładnie rozsmarowujemy.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pozwalamy jej zastygnąć w dużym, płaskim naczyniu, kroimy w kostkę i używamy do dekoracji ciasta.
Wypróbuj też przepisy na ciasto bez ograniczeń i błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego.