Smakosze.pl Przepisy Tani i egzotyczny składnik, który znajdziesz w każdym sklepie idealnie podkręci smak owsianki. Lepszej nie jadłeś
canva/minadezhda

Tani i egzotyczny składnik, który znajdziesz w każdym sklepie idealnie podkręci smak owsianki. Lepszej nie jadłeś

9 kwietnia 2023

Owsianka jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie. Warto ją urozmaicić, korzystając z mleka kokosowego. Nietypowy składnik sprawi, że danie nabierze azjatyckiej nuty. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Spróbujecie?

Przepis na owsiankę na mleku kokosowym

Nietuzinkowa i pełna niesamowitego aromatu potrawa poprawi wam humor o poranku i sprawi, że świetnie zaczniecie dzień. Wykonanie specjału Darii Ładochy jest niesamowicie proste. Warto skosztować.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 banany
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 15 g syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 1 limonka
  • 10 g prażonego sezamu
Pierogi wielkanocne z Podlasia zachwyciły Makłowicza. Ten farsz jest hitem

Jak zrobić owsiankę na mleku kokosowym?

W rondelku umieszczamy mleko kokosowe. Wsypujemy płatki owsiane oraz szczyptę soli. Wlewamy też syrop z agawy. Całość mieszamy, po czym gotujemy na niewielkim ogniu do 5 minut. W tym czasie płatki powinny zmięknąć. Przenosimy ją do miski.

Wskazówka: syrop z agawy możecie zastąpić cukrem lub innym słodzikiem. Dodajcie go w tym samym momencie i dopilnujcie, by dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.

Jak podać owsiankę na mleku kokosowym?

Śniadaniowy klasyk najlepiej smakuje na ciepło, udekorowany plasterkami bananów. Owoce przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki. Całość zaś posypujemy prażonym sezamem. Jeśli mamy ochotę, możemy jeszcze dodać nieco skórki z cytrusa.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na owsiankę. Szczególnie polecamy wersję pieczoną przygotowaną z dodatkiem jabłek i cynamonu. Być może skusi was też znakomite połączenie owsianki i kawy .

Owsianka na mleku kokosowym jest pyszna.png
canva/Mariha-kitchen

Źródło: kuchnialidla

Bosacka z resztek jarzynowej robi eleganckie danie. W sam raz na jutrzejszy obiad
Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy