Pierogi wielkanocne z Podlasia zachwyciły Makłowicza. Ten farsz jest hitem
Pierogi na wielkanocnym stole też znajdą swoje miejsce. Pyszny przysmak z soczewicą i boczkiem zaproponowany przez Roberta Makłowicza inspirowany jest kuchnią regionalną, a jego zrobienie zajmie zaledwie kilka chwil. Skusicie się?
Przepis na podlaskie pierogi wielkanocne
Choć mączne dania kojarzy się bardziej z Wigilią, na Wielkanoc też się je podaje. Podlaska wersja z sycącym wypełnieniem w postaci soczewicy i boczku z pewnością skusi niejednego smakosza. Warto skosztować.
Składniki na ciasto:
- 1 duże jajo
- 450 g mąki pszennej
- około 60 ml gorącej wody
- około 60 ml mleka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g zielonej soczewicy
- 20-30 g wędzonego boczku
- 3 średnie cebule
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić podlaskie pierogi wielkanocne? Robert Makłowicz zna przepis
Zaczynamy od przyrządzenia farszu
namoczenia zielonej soczewicy. Opłukane ziarno zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie gotujemy je w świeżej porcji wody z dodatkiem odrobiny soli. Po 20-30 minutach powinna być miękka.
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Boczek kroimy w niewielką kostkę i wytapiamy go na suchej patelni. Dodajemy warzywo i smażymy, aż się zeszkli. Wrzucamy soczewicę i podgrzewamy przez chwilę. Na koniec farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Robimy ciasto na pierogi i formujemy je
Do większej miski przesiewamy mąkę i tworzymy w niej dołek. Wsypujemy odrobinę soli, a następnie wlewamy mleko oraz wodę. Dokładnie mieszamy, a gdy zaczną powstawać kluski, dodajemy jajo. Wyrabiamy składniki na gładką masę.
Rozwałkowujemy ją na cienki placek i wycinamy okręgi. Każdy z nich wypełniamy przygotowanym farszem. Podlaskie pierogi wielkanocne gotujemy w osolonym wrzątku partiami, każdą po maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia.
Jak podać podlaskie pierogi Roberta Makłowicza?
Odcedzony z wody przysmak serwujemy z osobno podsmażoną cebulką i boczkiem. Warzywo może nawet być lekko skarmelizowane. Inną opcją jest podsmażenie sakiewek i podanie ich z kwaśną śmietaną.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne pierogi. Szczególnie polecamy wyborną słodką wersję z makiem, która smakuje nie tylko w Wigilię. Być może także skuszą was w pełni roślinne pierogi ruskie z tofu zamiast sera białego.
Źródło: kuchnia.wp