Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
canva/Alex Donin foodphotographer

Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku

30 grudnia 2022

Tatar ze śledzia jest doskonałą przystawką, którą z pewnością szybko polubicie. Pyszną alternatywę wołowego przysmaku zrobicie równie prosto, a goście będą nią zachwyceni. Jest bowiem pełna smaku i wartościowych składników.

Tańszy i równie efektowny rybny tatar z pewnością przypadnie do gustu nawet sceptykom. Mięso śledzia ma delikatną konsystencję, a z klasycznymi dodatkami takimi jak cebulka, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby komponuje się wręcz idealnie. Zachwyty są więc gwarantowane.

Przepis na znakomity tatar ze śledzia

Składniki:

  • 300 g śledzi à la matias z oleju

  • 25 g musztardy delikatesowej

  • 30 ml oleju rzepakowego

  • 150 g ogórków konserwowych

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 120 g odsączonych marynowanych grzybów np. takich

  • 2 małe jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić tatara ze śledzia? Ryba świetnie zastąpi wołowinę

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo . W międzyczasie śledzia odsączamy z zalewy i kroimy go w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi i cebulą. Ostudzone jaja obieramy i rozdrabniamy do podobnej wielkości.

Cebulę siekamy. Śledzia umieszczamy w naczyniu i łączymy z musztardą oraz olejem. Doprawiamy pieprzem oraz solą, jeśli uznamy to za konieczne.

Tatar ze śledzia serwujemy z ułożonymi na osobnym talerzu dodatkami , czyli rozdrobnionymi warzywami, jajkami oraz marynowanymi grzybkami bez zalewy. Możemy też ułożyć je warstwowo na rybie, korzystając ze specjalnych ringów.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite przekąski i przystawki idealne na Sylwestra. Szczególnie polecamy faszerowane pieczarki z pieca. Być może skusi was też kultowa sałatka gyros .

Tatar ze śledzia jest znakomity
canva/MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy