Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
Tatar ze śledzia jest doskonałą przystawką, którą z pewnością szybko polubicie. Pyszną alternatywę wołowego przysmaku zrobicie równie prosto, a goście będą nią zachwyceni. Jest bowiem pełna smaku i wartościowych składników.
Tańszy i równie efektowny rybny tatar z pewnością przypadnie do gustu nawet sceptykom. Mięso śledzia ma delikatną konsystencję, a z klasycznymi dodatkami takimi jak cebulka, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby komponuje się wręcz idealnie. Zachwyty są więc gwarantowane.
Przepis na znakomity tatar ze śledzia
Składniki:
-
300 g śledzi à la matias z oleju
-
25 g musztardy delikatesowej
-
30 ml oleju rzepakowego
-
150 g ogórków konserwowych
-
1 średnia czerwona cebula
-
120 g odsączonych marynowanych grzybów np. takich
-
2 małe jaja
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić tatara ze śledzia? Ryba świetnie zastąpi wołowinę
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo . W międzyczasie śledzia odsączamy z zalewy i kroimy go w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi i cebulą. Ostudzone jaja obieramy i rozdrabniamy do podobnej wielkości.
Cebulę siekamy. Śledzia umieszczamy w naczyniu i łączymy z musztardą oraz olejem. Doprawiamy pieprzem oraz solą, jeśli uznamy to za konieczne.
Tatar ze śledzia serwujemy z ułożonymi na osobnym talerzu dodatkami , czyli rozdrobnionymi warzywami, jajkami oraz marynowanymi grzybkami bez zalewy. Możemy też ułożyć je warstwowo na rybie, korzystając ze specjalnych ringów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite przekąski i przystawki idealne na Sylwestra. Szczególnie polecamy faszerowane pieczarki z pieca. Być może skusi was też kultowa sałatka gyros .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Orientalna zupa pełna smaku. Doskonała odmiana od polskiej klasyki
-
Masz w domu cebulę? W mig zmienisz ją przekąskę na sylwestrową zabawę. 1 dodatek bosko podkręca smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama