Smakosze.pl Dieta Te diety są niebezpieczne dla zdrowia. Dietetyk ostrzega: „Skracają życie”
Fot. Canva/RossHelen

Te diety są niebezpieczne dla zdrowia. Dietetyk ostrzega: „Skracają życie”

19 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie każda dieta jest zdrowa. Dietetyk Bartek Kulczyński wskazał te najgorsze. Według jego opinii negatywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jakich diet należy unikać?

Dietetyk radzi

Bartosz Kulczyński jest dietetykiem, który swoimi poradami dotyczącymi żywienia dzieli się w mediach społecznościowych. W najnowszym filmie udostępnionym na jego kanale na platformie YouTube ekspert przyjrzał się popularnym dietom i wskazał te najgorsze . Podane przez niego informacje dla wielu mogą okazać się sporym zaskoczeniem.

Zdaniem dietetyka niektóre z nich, zamiast przynieść zamierzony efekt, mogą przyczynić się do zaburzenia pracy organizmu. Jakie niezdrowe diety wskazał Kulczyński?

warzywa owoce.jpg
Fot. Canva/marucyan
Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś. Dodaj łyżkę uwielbianego produktu, tak robi Gordon Ramsay

Najbardziej niebezpieczne diety

Pierwszą ze wskazanych przez eksperta dietą była ta niskotłuszczowa . Okazuje się, że niska zawartość tłuszczu w spożywanym jedzeniu to nie najlepszy pomysł. Kulczyński wyjaśnił, że tłuszcz w sam sobie nie jest szkodliwy i nie przyczynia się do zwiększenia wagi. W dodatku tłuszcz dostarczany wraz z pożywieniem odpowiada za produkcję niektórych hormonów, które regulują pracę organizmu. Według badań dieta niskotłuszczowa może przyczynić się u mężczyzn do spadku poziomu testosteronu.

Zachęcam, aby nie obawiać się tłuszczu i włączać do diety zdrowe źródła tłuszczu takie jak orzechy, pestki, nasiona, oliwa, olej lniany, tłuste ryby morskie, masło, sery, żółtka jaj, kakao czy awokado – zachęcał dietetyk.

Niezdrową dietą okazała się również ta niskobłonnikowa. Ekspert już na początku rozwiał wszelkie mity związane z tym, że błonnik ma przyczyniać się do podrażnienia ścianek jelit i powodować ich mikrouszkodzenia. Każdy, kto ogranicza spożycie błonnika, rezygnuje tym samym z warzyw, owoców, pestek i orzechów, które są najlepszym źródłem tego składnika. Skutkuje to także tym, że do organizmu nie trafiają inne cenne składniki niezbędne do jego poprawnego funkcjonowania. W dodatku zbyt niskie spożycie błonnika przyczyni się do tego, że wzrasta ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę oraz nowotwór jelita grubego.

Dieta małoróżna, podobnie jak dwie poprzednie, również jest szkodliwa dla organizmu. Ta zyskująca na popularności dieta polega na powtarzalnym spożywaniu tych samych składników, a nawet dań. Według Kulczyńskiego należy jeść różne produkty, bo tylko w ten sposób dostarczysz organizmowi zróżnicowanych składników pokarmowych.

Pozostałe niezdrowe diety, których należy unikać

Wśród wymienionych przez dietetyka diet znalazła się również dieta niskokaloryczna, wegańska oraz karniwora. Zdaniem Kulczyńskiego ta pierwsza jest szkodliwa, ponieważ brak odpowiedniej liczby kalorii  przyczynia się do tego, że organizm nie ma odpowiedniej ilości energii do potrzymania podstawowych funkcji życiowych. Jest to szalenie niebezpieczne. Ponadto zbyt mała ilość kalorii może spowolnić pracę metabolizmu, które może utrzymywać się nawet po zaprzestaniu stosowania diety. Zbyt mała ilość kalorii nie przyczyni się także do tego, że waga ciała ulegnie zmniejszeniu.

Jeżeli chodzi o dietę wegańską, to według autorytetu ds. żywienia, jest ona niebezpieczna ze względu na to, że po dłuższym czasie jej stosowania mogą wystąpić niedobory takich składników jak:

  • witamina B12
  • wapnia
  • cynku
  • żelaza
  • jodu
  • selenu
  • kwasów tłuszczowych omega-3.

Oczywiście można wspomagać się suplementami diety. Osobiście jednak uważam, że jeśli musimy na co dzień sięgać po kilka, różnych preparatów, to taki sposób odżywiania niekoniecznie jest zdrowy i powinien być przez taką osobę ponownie przemyślany – radzi Kulczyński.

Według niego niebezpieczna jest również dieta karniwora, czyli oparta wyłącznie o produkty pochodzenia zwierzęcego. Taki sposób odżywiania również może być ubogi w niektóre wartości odżywcze, dlatego nie powinno się z niego korzystać. Nie ma również żadnych badań naukowych, które potwierdzałyby korzyści jej stosowania.

Sprawdź także sposób na najlepszą jajecznicę oraz dowiedz się, co klienci odkryli w Biedronce.

mięso ryby.jpg
Fot. Canva/Whitestorm

Źródło: YouTube/Dr Bartek Kulczyński

Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez. Nasze babcie nie miały wątpliwości
Henia pokazała swój patent na pierogi z mięsem. W głowie się nie mieści, z czego robi ciasto
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy