Tania i dostępna w każdym sklepie, a niedoceniana. Każdy powinien znać „oliwę północy”
W każdym sklepie dostępna jest cenna oliwa północy, ale mało kto wie, że warto wybrać nasz rodzimy produkt. Poznaj właściwości produktu, a będziesz sięgać po niego bardzo często. Nie uwierzysz, jaki olej zasługuje na uznanie.
Olej oliwie równy
Polska jest jednym z największych producentów oleju rzepakowego. To właśnie ten olej jest określany oliwą północy. Nie każdy wie, że może on konkurować z najlepszą oliwą z oliwek. Wszystko za sprawą podobnego składu oraz wielu cennych właściwości dla zdrowia.
Poznaj je wszystkie, a w sklepie, zamiast przepłacać za oliwę, wybierzesz rodzimy olej rzepakowy. Właściwości oraz szczegóły dotyczące składu oleju poznasz w dalszej części tekstu.
Weź jabłko i buraka. Zrobisz prawdziwą „bombę witaminową”, zimą mogę jeść ją non stopOlej, który zastąpi oliwę
Olej rzepakowy może konkurować nawet z najlepszą oliwą, bo w żaden sposób jej nie ustępuje. Olej jest tak samo bogaty w nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe jest on także bogatszy w witaminy z grup K oraz E.
Oba produkty zawierają antyoksydanty, ale jest znacznie więcej w oliwie z oliwek. W składzie oleju rzepakowego znajduje się również korzystna równowaga pomiędzy kwasami omega-3 a kwasami omega-6. Przekłada się to na to, że olej ma prozdrowotne właściwości wpływające na układ sercowo-naczyniowy.
Dlaczego warto kupować olej rzepakowy?
Ze względu na to, że olej rzepakowy ma cenne dla zdrowia właściwości, powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Należy także spojrzeć na kwestię ekonomiczną. Oliwa północy jest zdecydowanie tańsza niż oliwa z oliwek, a to czyni ją poważną konkurencją.
Mimo wielu zalet oleju nie można przesadzić z jego ilością. Zbyt częste spożywanie oleju może negatywnie wpłynąć na zespół metaboliczny. Podwyższa się wtedy poziom cukru, trójglicerydów oraz tłuszczu we krwi. Dlatego stosuj go z rozwagą.
Sprawdź także, jaka zupa musi znaleźć się w twojej diecie oraz dowiedz się, jak przygotować faworki bez smażenia.