Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Tania i dostępna w każdym sklepie, a niedoceniana. Każdy powinien znać „oliwę północy”
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.01.2025 19:31

Tania i dostępna w każdym sklepie, a niedoceniana. Każdy powinien znać „oliwę północy”

oliwa
Fot. YouTube/Madeleine_Steinbach

W każdym sklepie dostępna jest cenna oliwa północy, ale mało kto wie, że warto wybrać nasz rodzimy produkt. Poznaj właściwości produktu, a będziesz sięgać po niego bardzo często. Nie uwierzysz, jaki olej zasługuje na uznanie. 

Olej oliwie równy

Polska jest jednym z największych producentów oleju rzepakowego. To właśnie ten olej jest określany oliwą północy. Nie każdy wie, że może on konkurować z najlepszą oliwą z oliwek. Wszystko za sprawą podobnego składu oraz wielu cennych właściwości dla zdrowia.

Poznaj je wszystkie, a w sklepie, zamiast przepłacać za oliwę, wybierzesz rodzimy olej rzepakowy. Właściwości oraz szczegóły dotyczące składu oleju poznasz w dalszej części tekstu. 

olej.jpg
Fot. Canva/JackF
Weź jabłko i buraka. Zrobisz prawdziwą „bombę witaminową”, zimą mogę jeść ją non stop

Olej, który zastąpi oliwę

Olej rzepakowy może konkurować nawet z najlepszą oliwą, bo w żaden sposób jej nie ustępuje. Olej jest tak samo bogaty w nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe jest on także bogatszy w witaminy z grup K oraz E. 

Oba produkty zawierają antyoksydanty, ale jest znacznie więcej w oliwie z oliwek. W składzie oleju rzepakowego znajduje się również korzystna równowaga pomiędzy kwasami omega-3 a kwasami omega-6. Przekłada się to na to, że olej ma prozdrowotne właściwości wpływające na układ sercowo-naczyniowy. 

Dlaczego warto kupować olej rzepakowy?

Ze względu na to, że olej rzepakowy ma cenne dla zdrowia właściwości, powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Należy także spojrzeć na kwestię ekonomiczną. Oliwa północy jest zdecydowanie tańsza niż oliwa z oliwek, a to czyni ją poważną konkurencją.

Mimo wielu zalet oleju nie można przesadzić z jego ilością. Zbyt częste spożywanie oleju może negatywnie wpłynąć na zespół metaboliczny. Podwyższa się wtedy poziom cukru, trójglicerydów oraz tłuszczu we krwi. Dlatego stosuj go z rozwagą.

Sprawdź także, jaka zupa musi znaleźć się w twojej diecie oraz dowiedz się, jak przygotować faworki bez smażenia.

olej w butelkach.jpg
Fot. Canva