Smakosze.pl Przepisy Tę fasolkę po bretońsku robię w 30 minut. Rozgrzewa i syci na długie godziny, wszystko bez namaczania
Canva/@arfo

Tę fasolkę po bretońsku robię w 30 minut. Rozgrzewa i syci na długie godziny, wszystko bez namaczania

13 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Fasolka po bretońsku w pół godziny? Z tym przepisem to możliwe. Nie musisz już namaczać fasoli przez wiele godzin. Mam znacznie szybszy sposób. Włącz stoper i zaczynamy.

Fasolka po bretońsku idealna na chłodne dni

Danie z fasoli jest niezwykle ogrzewające, co przyda się w te zimowe dni. Dodatkowo jest na tyle sycące, że możemy traktować je jako danie główne. To też dobra opcja na dodatkowy posiłek w ciągu dnia, który pozwoli nam przetrwać wiele godzin poza domem.

Fasolka po bretońsku dostarczy również potrzebnych witamin, jak i pierwiastków, co w okresie zimowym jest szczególnie ważne. Sama fasola usprawnia pracę jelit, poprzez odżywianie ich mikroflory. Dodatkowo warzywo odpowiedzialne jest, za regulację poziomu cholesterolu we krwi.

fasola.jpg
Canva/@Juanmonino
W Biedronce kompletnie poszaleli. Tylko dziś każdy może dostać 10 lub 20 zł, wystarczy spełnić 1 warunek

Co oprócz fasoli?

Do przygotowania tego przepisu wykorzystamy fasolkę konserwową, aby zaoszczędzić czas. Z suchą fasolą zajęłoby to o wiele dłużej, bo trzeba ją najpierw namoczyć.

Składniki:

  • 800 g fasolki konserwowej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g mąki
  • 5 g słodkiej papryki
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić fasolkę po bretońsku w 30 minut?

Zacznij od obrania cebuli, następnie pokrój ją w drobną kostkę . Rozgrzej patelnię i zeszklij na niej cebulę. Do garnka wsyp fasolę z puszki razem z zalewą, dodaj liść laurowy. Z jednej puszki odlej zalewę do miski . Fasolę zagotuj.

Boczek i kiełbasę pokroju dużą kostkę i podsmaż na patelni. Do odlanej wcześniej zalewy, dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę . Wymieszaj i wlej do gotującej się fasoli. Do garnka włóż podsmażony boczek, kiełbasę oraz zeszkloną cebulę. Całość dopraw pieprzem, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu . Nie zapomnij o mieszaniu, bo fasolka lubi przywrzeć do garnka . Zegar pokazuje, że minęło dokładnie 30 minut , a to oznacza, że fasolka jest już gotowa. Sprawdź, dlaczego oszaleli w Biedronce oraz co zrobić z mielonego mięsa i ziemniaków .

boczek.jpg
Canva/@kazuhide isoe
Siekam cebulę i dodaję 2 jajka. Ostatnio to mój ulubiony sposób na śniadanie
Dietetyk wskazał najzdrowszą przyprawę na świecie. Mało kto o niej pamięta, używaj jej codziennie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy