Smakosze.pl Przepisy Te grzyby są 100 razy lepsze niż kanie. Obtocz je w panierce i wrzuć na patelnię, będą hitem
Fot. Shutterstock/joanna wnuk

Te grzyby są 100 razy lepsze niż kanie. Obtocz je w panierce i wrzuć na patelnię, będą hitem

17 marca 2025

Wiele osób będzie zdziwionych, że takie panierowane kotleciki to danie zupełnie bezmięsne. Ale takie właśnie są niezwykłe grzyby, z których je smażymy. Pełne smaku i mięsiste w strukturze. I znacznie lepsze niż kanie!

Smażone boczniaki

O tym, jak pysznym grzybem jest boczniak , niech świadczy jego pełna nazwa: boczniak ostrygowaty. Nie wszyscy przepadają za jego imienniczkami ostrygami, nie sposób im jednak odmówić elegancji i dobrej opinii smakoszy. Podobnie jest z boczniakami, z tym że to grzyby – tylko i aż tyle .

Boczniaki ostrygowate nie dość, że są jadalne i bardzo zdrowe . Dostarczają one do organizmu białko, kwas foliowy, witaminy B, a także aminokwasy i sole mineralne. Co więcej, grzyby te są łatwo dostępne. W Polsce są często uprawiane – łatwo dla nich o dobre podłoże, które, co ciekawe, może pochodzić z recyklingu i przyczyniać się do redukowania ilości śmieci.

boczniaki.jpg
Fot. Canva
Na Wielkanoc upiekę takie ciasteczka. Słodkie nadzienie zachwyci wszystkich

Boczniaki zamiast mięsa

Boczniaki od dawna doceniane są przez osoby na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej . Jak większość grzybów , także i one mają odpowiednią ilość umami, by zaspokajać potrzeby tego smaku u roślinożerców. Mają też o dpowiednią fakturę, dzięki której przyrządzić z nich można kotleciki takie jak te .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • ⅓ szklanki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, pieprz cayenne, rozmaryn
boczniaki w panierce
Fot. Shutterstock

Smażone panierowane boczniaki

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy przyprawy – podane w przepisie lub inne, według uznania. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Masę jajeczną rozbijamy, by się lekko napowietrzyła . Z boczniaków odkrawamy twarde nóżki. Płuczemy dokładnie, domywając ewentualne resztki ziemi. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

boczniaki w jajku
Fot. Shutterstock

Boczniaki oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Każdy z grzybów obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, i kładziemy na patelnię.

Boczniaki smażymy na niezbyt intensywnym ogniu . Kiedy będą złociste, przewracamy je na drugą stronę. Brązowe z obu stron zdejmujemy na papierowy ręcznik i podajemy niezwłocznie.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z nietypowym dodatkiem i pomidorową według Makłowicza .

smażone boczniaki
Fot. Shuterstock
Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Ten wielkanocny trik to rewelacja
Dodałam do mielonych zamiast bułki. Kotlety wyszły soczyste, jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy