Te grzyby są 100 razy lepsze niż kanie. Obtocz je w panierce i wrzuć na patelnię, będą hitem
Wiele osób będzie zdziwionych, że takie panierowane kotleciki to danie zupełnie bezmięsne. Ale takie właśnie są niezwykłe grzyby, z których je smażymy. Pełne smaku i mięsiste w strukturze. I znacznie lepsze niż kanie!
Smażone boczniaki
O tym, jak pysznym grzybem jest boczniak , niech świadczy jego pełna nazwa: boczniak ostrygowaty. Nie wszyscy przepadają za jego imienniczkami ostrygami, nie sposób im jednak odmówić elegancji i dobrej opinii smakoszy. Podobnie jest z boczniakami, z tym że to grzyby – tylko i aż tyle .
Boczniaki ostrygowate nie dość, że są jadalne i bardzo zdrowe . Dostarczają one do organizmu białko, kwas foliowy, witaminy B, a także aminokwasy i sole mineralne. Co więcej, grzyby te są łatwo dostępne. W Polsce są często uprawiane – łatwo dla nich o dobre podłoże, które, co ciekawe, może pochodzić z recyklingu i przyczyniać się do redukowania ilości śmieci.

Boczniaki zamiast mięsa
Boczniaki od dawna doceniane są przez osoby na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej . Jak większość grzybów , także i one mają odpowiednią ilość umami, by zaspokajać potrzeby tego smaku u roślinożerców. Mają też o dpowiednią fakturę, dzięki której przyrządzić z nich można kotleciki takie jak te .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 250 g boczniaków
- ⅓ szklanki mąki
- ½ szklanki bułki tartej
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, pieprz cayenne, rozmaryn

Smażone panierowane boczniaki
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy przyprawy – podane w przepisie lub inne, według uznania. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Masę jajeczną rozbijamy, by się lekko napowietrzyła . Z boczniaków odkrawamy twarde nóżki. Płuczemy dokładnie, domywając ewentualne resztki ziemi. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

Boczniaki oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Każdy z grzybów obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, i kładziemy na patelnię.
Boczniaki smażymy na niezbyt intensywnym ogniu . Kiedy będą złociste, przewracamy je na drugą stronę. Brązowe z obu stron zdejmujemy na papierowy ręcznik i podajemy niezwłocznie.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z nietypowym dodatkiem i pomidorową według Makłowicza .
