Smakosze.pl Przepisy Te kluski biją na głowę nawet leniwe. Nie uwierzysz, z czego są zrobione
Fot. YouTube/Henia Foks

Te kluski biją na głowę nawet leniwe. Nie uwierzysz, z czego są zrobione

26 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy jakieś danie może pobić na głowę kluski leniwe? Wypróbuj przepis na kluski drożdżowe, a już nigdy nie przygotujesz innych. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie zajmuje dosłownie chwilę.

Kluski lepsze niż leniwe

W upalne dni nikt nie ma ochoty na obiad jeść ciężkich i gorących dań. Sięgamy wtedy po coś lekkiego i orzeźwiającego. Wielu spożywa wtedy chłodniki, a jeszcze inni wszelkiego rodzaju dania na słodko. To świetny sposób na orzeźwienie.

Jednym z takich przepisów jest ten na kluski drożdżowe. Z dodatkiem sezonowych owoców smakują doskonale. Wszyscy, którzy spróbowali tych klusek, mówią, że się lepsze niż leniwe. O tym, jak jest naprawdę, musisz przekonać się sama. Przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

klu ski.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Wydrąż chleb i wypchaj po brzegi dodatkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowana tych smacznych klusek nie potrzebujesz wielu produktów. Najważniejsze są przede wszystkim świeże drożdże, więc zadbaj o to, aby nie były przeterminowane, bo to wpłynie na ich aktywność. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Nie zapomnij także o owocach, z którymi podasz kluski. Mogą być to zarówno wiśnie, jak i truskawki. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Henia Foks , który znajduje się na YouTube.

Składniki:

  • 1 ½ składki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • truskawki

Przepis na kluski drożdżowe

Do dużej miski wsyp mąkę oraz sól. Wbij jajko. W małej misce wymieszaj letnie mleko, cukier oraz drożdże. Kiedy składniki się połączą, przelej je do miski z mąką. Wymieszaj składniki na jednolitą i gęstą masę. Odstaw je do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, nadaje się do gotowania. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i doprowadź do zagotowania. Następnie za pomocą łyżki nabieraj ciasto i umieszczaj je we wrzątku. Formując, w ten sposób podłużne kluski. Gotuj je przez około 2 minuty. Podawaj ze zblendowanymi truskawkami, bo wtedy smakuję najlepiej. Sprawdź, co możesz zrobić z chleba oraz poznaj przepis na kluski na parze z nadzieniem .

ugotwane kluski.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i obłędnie soczyste
Dosyp 1 łyżeczkę podczas gotowania bobu. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy