Dosyp 1 łyżeczkę podczas gotowania bobu. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Czy na pewno wiesz, jak ugotować bób? Wystarczy dodać jeden składnik, a będzie smakował doskonale i co najważniejsze nie spowoduje przykrych dolegliwości. Sprawdź, co to, a już nigdy nie ugotujesz bobu inaczej.
Bób, czyli ulubione warzywo smakoszy
Bób pojawił się w sklepach i na ryneczkach już jakiś czas temu. Jest to jedno z ulubionych warzyw Polaków i wszyscy wyczekują, kiedy będą mogli kupić swój ulubiony przysmak. Smak warzywa wynika przede wszystkim z jego przygotowania.
Choć gotowanie bobu może wydawać się banalne, wcale takie nie jest. Dlatego dowiedz się, jak zrobić to dobrze. Podczas gotowania warto dodać do niego jedną przyprawę, która sprawie, że bób będzie smakował doskonale i nie będzie powodował wzdęć. O szczegółach dowiesz się z dalszej części artykułu.
Mój słynny sok z wiśni robię bez drylowania. Chwali go cała rodzinaKoniecznie dodaj ten składnik
Wspomnianym dodatkiem jest kminek. Ta przyprawa nie jest stosowana w kuchni zbyt często, a szkoda. Dodana do bobu sprawi, że nie tylko będzie lepiej smakował. Dzięki niej nie doświadczysz przykrych dolegliwości, czyli wzdęć, których przy jedzeniu bobu trudno uniknąć. Na szczęście z tym dodatkiem odejdą w niepamięć.
Składniki:
- 0,5 kg bobu
- 1,5 l wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku
Jak gotować bób?
Bób dokładnie opłucz. Zalej go gorącą wodą i odstaw na godzinę. Odsącz go i przesyp do garnka. Zalej wodą i wsyp sól. Doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, wsyp kminek. Bób gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Ugotowane warzywo odcedź, przeleje zimną wodą i gotowe. Sprawdź, dlaczego warto umieścić koper w szafce oraz zobacz, co przygotowała Biedronka.