Te kulki robię dosłownie chwilę i to z 3 składników. Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni
Ta przekąska dosłownie rozpływa się w ustach. Trudno by było inaczej – spójrzcie tylko na te składniki! Trudno o szybszy przepis na deserowy poczęstunek. Sprawdź sama- zajmie to tylko kilkanaście minut.
Maślane kulki
Pamiętam z dzieciństwa nietypową metodę mojej mamy na kaszel. Kiedy w nocy zanosiłem się nim, a w domu nie było syropu, dostawałem na łyżeczce masło z cukrem. Musiało minąć trochę czasu zanim zrozumiałem, że cukier był dla smaku, a masło – by „nasmarować” podniebienie i gardło, co pomagało uśmierzyć krztuszenie.
Tę przekąskę nazwałbym więc wykrztuśną. Niedawno zorientowałem się jednak, że niektórzy podają ją jako deser . Trudno im się dziwić. Sekretem szefów kuchni jest przecież to, że masło poprawia smak każdego dania .
Szybki deser z masła
Trudno o szybszy przepis. Składają się na niego trzy składniki, a przygotowanie zajmuje z zegarkiem w ręku trzy minuty . Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Dobre Przepisy, który podpowiada użycie aromatu kuchennego. Pozwala to modyfikować smak przekąski.
Składniki
- 100 g ciepłego masła
- 180 g mleka w proszku
- Łyżka cukru pudru
- Opcjonalnie: łyżeczka olejku waniliowego lub migdałowego
- Opcjonalnie: wiórki kokosowe do obtoczenia
Deser z maślanych kulek
Mleko w proszku wysypujemy na miseczkę. Jeśli chcemy użyć olejku smakowego, dodajemy go do mąki. W miseczce umieszczamy też kostki miękkiego masła.
Składniki energicznie wyrabiamy ręką, aż dokładnie się połączą. Dodajemy cukier puder i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości czekoladek z bombonierki . By pokryć przekąskę wiórkami kokosowymi, wysypujemy je na talerzyk i dokładnie obtaczamy kuleczki przed podaniem.
Wypróbuj też przepis na doskonałą zupę – soliankę i dowiedz się, ile kosztuje obiad w bistro ojca Rydzyka .